Варненци си бранят Топлата вода, ТИМ я гласи за балнеолечебница

15:59, 12 окт 16 25 401 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Лозунги в защита на минералния басейн на Офицерския плаж, известен като Топлата вода, издигнаха днес пред Община Варна трийсетина варненци. Демонстрацията им е провокирана от слухове, че предстои отдаването й на концесия, след което тя няма да може да се ползва безплатно. Според друга мълва къпалнята ще бъде затворена, тъй като Регионалната здравна инспекция я обяви в свое становище за източник на зарази, защото водата не се хлорира и се излива в морето, като го замърсява. Басейнът е незаконно изграден преди повече от 50 години, според стари варненци – с дарения. Ползва се целогодишно и денонощно, според протестиращите – от хора на всякаква възраст и с различно образование, включително банкери, хотелиери, лекари, професори.

Защитниците на Топлата вода категорично опровергаха имиджа, който басейнът има сред повечето варненци, като място за срещи на хора с нестандартна сексуална ориентация и за хигиенизиране на клошари. „Казват, че това място е развъдник на болести, но няма нито един болен, който да се е разболял там. Напротив, има хиляди хора, които са се излекували - самият аз се излекувах от пет болести. Как този басейн замърсява морето, в което само на 10 метра се влива Шокъровият канал?”, коментира Величко Йорданов. По думите му той сам е почиствал и поддържал басейна, но след като два пъти го били с камъни, се отказал.

Ползващите басейна сами се грижат за хигиената. Събрали пари и купили пароструйка за почистването му. Ползвали електричество от близко заведение, но скоро им го прекъснали. Сега намаляла и водата и не могат да го измият, затова смятат, че се подготвя изгонването им. Те настояват градските власти да съдействат за подобряване на условията, за осигуряване на осветление, химическа тоалетна, спасителен пост и периодично патрулиращи полицаи.

„Организаторите на протеста са сгрешили адреса. Водоизточникът е изключителна държавна собственост и Общината не може да предприема каквито и да било действия, свързани с него“, обясни зам.-кметът Пейчо Пейчев, който слезе при демонстрантите. Той припомни, че Община Варна е инициирала законови промени, които да позволят на местните власти да управляват минералните си извори. Предложението е подготвено от варненски депутати от ГЕРБ със съдействието на Министерството на околната среда и водите. Предстои да бъде внесено в парламента, обясни Пейчев.

„Обществена къпалня трябва да има. Ако се приемат промените в Закона за водите, Общината би могла да предприеме някаква инициатива за облагородяването й съгласно Общия устройствен план. В момента обаче няма никаква нормативна база, която да ни позволява да изземем функциите на Басейновата дирекция за Черноморския район и на държавата“, обясни Пейчев.

Топлата вода попада в зоната, която преди години държавата в лицето на бившия областен управител Христо Контров продаде на „Холдинг Варна“ АД, част от структурата на бизнес групировката ТИМ. Проектът „Алея Първа“, с който дружеството получи сертификат за инвестиция първи клас от Българската агенция за инвестиции, предвижда на мястото на сегашния басейн да се изгради балнеолечебница, която да използва минералната вода, която сега се излива в морето.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама