В Русе представиха проекта "FAIRway Danube" за рехабилитация на плавателния път

16:09, 12 окт 16 25 308 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Днес, в сградата на Изпълнителна агенция за проучване и поддържане на река Дунав (ИАППД), зам.-кметът по европейско развитие д-р Страхил Карапчански взе участие във форум на заинтересованите страни по проект “FAIRway Danube”, съобщават от Община Русе. 

„Дунавската тематика е много важна част от управленската програма на кмета Пламен Стоилов и неговия екип. Именно обръщането на града с лице към река Дунав е наш основен приоритет през следващите години, в които над 10 млн. лв. европейско финансиране ще инвестираме в модернизирането на крайбрежната зона и в превръщането й в достъпно, атрактивно и предпочитано място за отдих, разходка и спорт както сред русенци, така и сред гостите на града.“ – е заявил зам.-кметът д-р Карапчански. Той заяви подкрепата от страна на общинска администрация за усилията на ИАППД и партниращите й организации за подобряването на речното корабоплаване по река Дунав.

В рамките на форума са били представени целите на проект “FAIRway Danube”. Той е първа фаза на изпълнение на Генералния план за рехабилитация и поддържане на плавателния път на р. Дунав и е насочен към осъществяването на координирани и хармонизирани дейности за събиране на информация за критични участъци, водни нива и прогнози.

Основните дейности, предвидени за реализация в по проекта, са свързани с доставката на специализирани плавателни съдове и оборудване за хидроложки и хидрографски измервания, за обозначаване на корабоплавателния път с плаващи навигационни знаци, пилотни дейности за събиране, обработка и предоставяне на специализирана информация, внедряване на интегрирана система за управление на водния път и др.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама