Бургаският съд пусна Боздугана от ареста срещу 10 000 лв.

17:36, 12 окт 16 25 400 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Бургаският окръжен съд измени мярката на каналджията Иван Христов от „Задържане под стража“ в парична гаранция в размер на 10 000 лв.  

Кюстендилецът, който в родното си място е известен с прозвището Боздугана, е привлечен в качеството му на обвиняем това, че на 3 август 2016 г. в Бургас като подбудител в съучастие с помагачите Добромир Асенов и Добромир Велинов, умишлено склонил 49-годишната своя съгражданка Маргарита Крумова да извърши престъпление с цел да набави за себе си или за другиго имотна облага. Жената противозаконно подпомогнала група от 32 иракски граждани да пребивават и да преминават в страната в нарушение на закона, като деянието е извършено чрез използване на микробус и по отношение на повече от едно лице, част от които ненавършили 16-годишна възраст.

Бургаският съд отчита, че от фактическото връщане на досъдебното производство в Районна прокуратура – Бургас, станало на 12 септември 2016 г., до настоящия момент не са събрани допълнителни доказателства в подкрепа на обоснованото подозрение за авторството на инкриминираното деяние от страна на обвиняемия. При извършения разпит на Маргарита Крумова последната е заявила, че не разпознава Иван Христов. Тези обстоятелства според БОС водят до извод за намаляла степен на интензивост на обоснованото предположение, което от своя страна е основание за изменение на най-тежката мярка за неотклонение в по-лека.

Според въззивния съд, към момента от доказателствата по делото не може да се обоснове извод, че съществува реална опасност обвиняемият Христов да се укрие. Такава опасност не е била констатирана и от Окръжния съд в първоначалното производство по чл. 64 от НПК.

Боздугана и помагачите му бяха задържани в Бургас при спецакция на кюстендилски и бургаски полицаи, подпомагани от ДАНС. Преди акцията изобретателните мъже били следени и подслушвани почти четири месеца, докато станат ясни намеренията и каналите им.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама