Русофоби стягат протест срещу Путин в Бургас, призовават за бойкот на „Лукойл“

18:26, 12 окт 16 25 272 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Протест срещу управлението на Русия организират русофоби в Бургас. Кампанията е под наслов "Спрете Путин! Спрете войната!". Тя ще се проведе в петък, 14 октомври, в 18.00 часа на ул. „Александровска“ до сградата на Община Бургас.

Организатор на акцията е украинската диаспора "Балканска Сич", а събитието е разгласено в социалните мрежи от литовската художничка Тата Тарасова, която е основно действащо лице при всички протести срещу руския президент Владимир Путин в Бургас през последните няколко години. Тя пише, че по същото време протести ще има в София и много други градове по света.

От поканата става ясно също, че ще има и призиви за бойкот на нефтената компания „Лукойл“ и на руски стоки в България.

Тарасова кани присъстващите да носят украинска и българска символика и плакати срещу руската агресия в Украйна, Сирия и агресивна политика на Русия като цяло. Тя дори обещава, че „който идва с плакат или лозунг направен саморъчно, ще тръгне с подарък, приятелска карикатура лично от мен“.

Последният протест срещу Путин и управлението му в Бургас завърши с батални сцени. На 30 юни тази година група русофоби, сред които отново беше Тата Тарасова, се бяха организирали да причакат руските рокери „Нощните вълци“, близки до Владимир Путин, на изхода на Бургас в посока магистрала „Тракия“. Ненадейно обаче там се появиха и представители на Воински съюз „Васил Левски“ и Българско народно опълчение „Шипка“, известни с русофилските си настроения. Между двете страни избухна скандал, прераснал в сбиване, при което имаше пострадали. Полицията арестува няколко души, които впоследствие бяха освободени. Районната прокуратура в Бургас пое случая. Към момента разследването още продължава, като чрез видеозаписи се установява кой е започнал пръв боя и кой кого е бил.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама