Обсъждат изкуството на комунизма в Стара Загора

07:30, 13 окт 16 / Култура 25 415 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Кръгла маса на тема  „Монументалното изкуство от периода на комунизма. Дебати и премълчавания“ ще се проведе днес в Регионална библиотека „Захарий Княжески“ в Стара Загора. Изкуството на комунизма премълчавания и без клиширани формулировки за отминалата социалистическа ера ще обсъждат участниците.

Кръглата маса с международно участие, откриването на изложбата „Свидетели от камък: паметници от социалистическото минало в България“, както и представянето на книгата "Свидетели от камък" на Николай Вуков и Лука Понкироли, се организират в рамките на съвместния проект  „Heroes We Love. Ideology, Identity and Socialist Art in New Europe“ („Нашите герои. Идеология, идентичност и социалистическо изкуство в Нова Европа“)  на партньори от Централна и Източна Европа. Целта е да се намери допирната точка между съвременните художествени практики и тяхната връзка с изкуството от периода на социализма, разглеждано като феномен в историята на културата, идеологията и политическия контекст на тази отминала епоха.

В тази инициатива българското участие акцентира върху монументалното изкуство в България от периода 1944-1989 г. Дейностите по проекта продължават диалога за паметниците от недалечното минало, тяхната настояща съдба, тяхното бъдеще или липса на такова. Ръководителят на проекта от българска страна, доц. д-р Николай Вуков, както и съавторът на книгата "Свидетели от камък", Лука Понкироли, ще се включат активно в дискусиите.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама