„Изследвай зрението си, а ние ще ти подарим съюзник за здрави очи“, призовават в Русе

08:20, 13 окт 16 25 346 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
От 10 до 14 часа днес пред сградата на ДКЦ-2 Русе /бившата „Трета поликлиника”/ в кв. „Здравец Изток” - на ул. „Рига” №35, Лечебни заведения „Медика” ще отбележат Световния ден на зрението с безплатни консултации със специалисти - офталмолози, всеки прегледан пациент ще получи насоки за това как да пази очите си, а като подарък един изключително полезен зеленчук.

Заболяванията на окото винаги са вълнували хората по съвсем разбираеми причини. 80% от информацията за заобикалящия ни свят получаваме чрез зрението и неговото опазване е основна задача на офталмолозите, но така също и на цялото общество.

След приключване на прегледите пред сградата на ДКЦ-2, специалистите ще изнесат лекция на тема „Крадеца на вашето зрение - Макулната дегенерация свързана с възрастта” на Спортен куб „Ветерани-спортисти Дунав”. Лекцията се организира съвместно с Общински съвет на Български Червен Кръст - Русе и ще бъде изнесена в клуба на БЧК , ул. „Плиска” - 2.

Световния ден на зрението се провежда през втория четвъртък на месец октомври всяка година, като за първи път се отбелязва на 08.10.1998г. с участието на Световната здравна организация (СЗО). Като това е световна инициатива за предотвратяване на слепотата до 2020 г.

Редовните прегледи при очен лекар са особено важни при хора над 50-годишна възраст, алармира СЗО. 39% от всички незрящи са именно възрастни хора с катаракта, която е основната причина за развиването на слепота.

В световен мащаб 314 милиона души имат проблеми със зрението, като 45 милиона от тях са го загубили напълно. 153 милиона имат лесни за коригиране проблеми като късогледство, далекогледство и астигматизъм. Редовните прегледи, подходящите очила или лещи и адекватната терапия са много важни, за да не се влоши положението, информират също от здравната организация. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама