Квадратчето "Не подкрепям никого" помага на всички кандидати, според Михаил Константинов

08:31, 13 окт 16 25 231 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Квадратчето „Не подкрепям никого“ в бюлетините за президентския вот помага на кандидатите. Това каза математикът проф. Михаил Константинов в сутрешния блок на „Нова“.

Според него се нарушават фундаментални принципи, тъй като в едни и същи документи на Изборния кодекс това квадратче е било наречено валидно, а после невалидно.

„Когато сложите гласовете против всички, без да бъдат подадени за някого, да бъдат действителни, влизате в хипотезата на безкрайния цикъл. Няма да имате избран кмет не на два тура, а дори на 20. Няма да имате избран президент не на два тура, а на колкото искате”, обясни проф. Константинов.

Той посъветва българите да отидат и да гласуват както искат, но да знаят, че нищо не правят с това квадратче – все едно пускат бяла бюлетина. „За мен това е пълна глупост”, допълни математикът.

Според Асен Генов от „Протестна мрежа“ хората са излъгани, че могат да упражнят протестен вот.

„Законодателят се опита да превърне правото в задължение и да вмени на хората задължението да гласуват, въпреки че Конституцията казва, че това е право“, коментира той.

По неговите думи няма разлика между „Не подкрепям никого” и недействителна бюлетина. И двете се изваждат от броенето и се стеснява базата, на която се изчисляват процентите.

„Затова според мен правилното е или задължението да гласуваш да го няма, или гласовете от квадратчето „Не подкрепям никого” да участват в броенето”, каза Генов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама