Съдът отмени такса „разрешение за прокопаване“ в община Поморие

09:43, 13 окт 16 25 439 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Тричленен състав на Административния съд в Бургас отмени точка 13 от раздел „Г“ - „Цени на технически услуги“ в Тарифа № 2 от Наредба № 11 за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги и права на територията на община Поморие. Текстовете от точка 13 на подзаконовия нормативен акт са обект на прокурорски протест. С оспорената точка в община Поморие са въведени такси за издаване на разрешения за прокопаване на тротоари и улични настилки, за електронни далекосъобщителни и елмрежи, водопровод и канализация, за газоразпределителни и топлопреносими  мрежи, за извършване на изкопни работи по монтиране на фундамент за рекламни елементи, за възстановяване на елементи от инфраструктурата след извършване на строително-монтажни работи /СМР/, както и депозит за разноски по принудително премахване на рекламно-информационни елементи /РИЕ/.

Според съдебния състав таксите, въведени от Общинския съвет на Поморие в т. 13 Тарифа № 2 от Наредба № 11, нямат законово основание. Те са неделима част от извършването на строително-монтажни работи, за които се изисква изрично разрешение по ЗУТ. Издаването на строителното разрешение е техническа услуга, за която се събира такса по силата на ЗМДТ. Бургаските административни съдии приемат, че за издаването на индивидуален административен акт - разрешение за прокопаване, което по същество дублира строителното разрешение не може да се събира такса, тъй като такава услуга не е предвидена нито в Закона за местните данъци и такси, нито в специален закон.

При условие че посочените в оспорваната точка дейности не се извършват от служители на общината, а от възложителя на строежа, не е ясно какви разходи общината ще възстановява с въведената от нея такса за тези технически услуги.

Същите мотиви съдът отнася и към определените депозит за „възстановяване на тротоари, улични платна и зелени площи“, „депозит за извършване на изкопни работи за монтиране на РИЕ“ и „депозит за разноски по принудително премахване на РИЕ“.

Решението подлежи на обжалване от страните пред Върховен административен съд.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама