Петър Стоянов: Президентът не трябва да е удобен

09:44, 13 окт 16 / Политика 25 385 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Президентът е основен играч при кризи. Той ще крепи институционално държавата. Затова не трябва да се подценява кой ще бъде следващият държавен глава на България. Това каза президентът Петър Стоянов (1997 – 2002 г.) в ефира на „Нова“.

По неговите думи е абсолютна грешка президентът да бъде удобен, но той и премиерът трябва да гледат в една посока. Според него големият проблем сега е, че никой не може да назове следващото предизвикателството.

Стоянов обясни, че преди 20 г. е спечелил изборите, но 5 години по-късно ги е загубил, но кампанията, която се е водела тогава, е била свързана с идеи, въодушевление и ценности.

„Днес вече всички български политици започват с това, че не подлагат на съмнение членството на България в НАТО и ЕС. Техният дебат вече е по-делничен“, каза той. Стоянов разказа, че тогава никой не е употребявал обидния термин „ще играя“ за президент, за кмет. Той припомни, че през оново време кандидатите са искали да стнанат президенти, за да помогнат на България.

Президентската институция не е била унищожена през последните години. Разликата между него и президента Росен Плевнелиев е, че партия ГЕРБ вече е била във властта и фаворит на българската политическа сцена, когато Плевнелиев е избран, обясни той.

„При мен беше обратното - първо аз станах президент, после СДС спечели. Аз имах друго самочувствие - на човек, помогнал на своята партия, от тази гледна точка се чувствах много по-свободен. С министър-председателя се разбрахме, че външната политика ще е повече моя грижа“, допълни Петър Стоянов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама