Наказват целия екип на ОДЗ „Веселушко“ заради нахапаното дете (обновена)

12:12, 13 окт 16 25 210 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Директорът на ОДЗ „Веселушко“ в комплекс „Изгрев“ Гюлхан Ахмедова и двете медицински сестри в детската градина са отстранени временно от работа заради случая с нахапаното момиченце, за който Topnovini.bg вече писа. На тяхно място е назначен временно изпълняващ директор и медицински сестри, които да поемат още днес грижата за децата от яслата. Новината първо съобщи кметът Димитър Николов, а след това бе потвърдено официално от Община Бургас.

Временното отстраняване от длъжност е до приключването на съвместната проверка за инцидента на дирекция „Социално подпомагане“ Бургас – „Отдел закрила на детето“ и Детска педагогическа стая към ОДП Бургас.

Мотив за отстраняването на двете медицински сестри е, че след като са разбрали за синините по гърба на детето, не са уведомили веднага директора, лекар и родителите. Това е станало едва в края на работния ден.

Мотив за отстраняването на директора е, че след като не е бил уведомен веднага от своите подчинени, значи е осъществявал занижен контрол на екипа си и не е създал вътрешна организация да бъде информиран своевременно, каквото задължение е описано в трудовата характеристика на персонала.

В изисканите писмените обяснение от екипа на детската градина се твърди, че децата не са оставени без надзор нито за секунда. В същото време родителите на детето категорично заявяват, че инцидентът е станал в детската градина.

Компетентните институции ще установят каква е истината, но със сигурност е допуснато нарушение на вътрешния ред, което е породило съмнения и в родителите, и в обществото.

Община Бургас изказва пред родителите съжаление за случилото се с момиченцето. Макар и без все още да е доказана истината, резултатите от проверката показват, че е имало занижена наблюдателност и липса на своевременна реакция от екипа на детската градина. Именно принизената наблюдателност е вид бездействие, което не трябва да бъде допускано в нито едно детско заведение.

„Най-важна е сигурността на децата и нито един случай на травмирано или физически пострадало дете не може да бъде подценяван, както е направил екипът на детската градина“, заяви кметът Димитър Николов.

До дни той ще извика на среща всички директори на детски заведения в града за засилване на контрола в градините.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама