Кметът на Търговище ще води дебат по проблемите на общинското здравеопазване

14:17, 13 окт 16 25 258 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Кметът на Търговище д-р Дарин Димитров ще ръководи заседание на Постоянната комисия по здравеопазване на Националното сдружение на общините, която заседава днес и утре в Троян.

Като председател на Комисията, той ще води дебатите на среща с представители на здравното министерство. На нея ще се обсъждат предложения за Правилник за реда и условията за отпускане на финансова помощ за новородено или осиновено дете. Ще бъде разгледано и предложение за Правилник за дейността на Общинските фондове за асистирана репродукция и лечение на репродуктивни заболявания на семейства и лица, живеещи на семейни начала. Идеята е да се уеднаквят начините, по които работят различните общински фондове, като се използват най-добрите създадени практики, поясни д-р Димитров.

Сред акцентите в заседанието ще бъдат предизвикателствата пред общинските болници, както и повишаването на възнагражденията на медицинския персонал в здравните заведения. То е заложено в Колективния трудов договор в отрасъл «Здравеопазване». В същото време предвиденият ръст на заплатите няма как да се постигне без увеличение на цените на клиничните пътеки, поясни д-р Димитров. Общините също ще бъдат поставени пред проблем, защото трябва да повишат възнагражденията на медицинския персонал в детските ясли, градините, училищата и други общински дейности, без за това да има осигурен финансов ресурс. Тези проблеми ще се разгледат съвместно с представителите на министерството.  

В дневния ред на заседанието на Комисията е включено обсъждане на здравните услуги за децата и начините за подобряване на качеството и достъпа до тях за малките пациенти и родителите им. Ще се разгледат също предложения и мерки за осигуряване на достъп до безплатни консултации и медицински грижи за бременни, родилки и новородени, съобщи д-р Димитров. 

На форума в Троян ще се постави въпросът за работата и финансирането на Общинските съвети по наркотични вещества и Превантивно-информационните центрове. Ще бъде представена добра практика.   

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама