"Поход за свободата" минава през Велико Търново

14:34, 13 окт 16 25 367 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
За трета поредна година България се включва в глобалната инициатива „Поход за свободата“, организирана от международната неправителствена организация А21. На 15 октомври 2016 г. десетки хиляди хора по целия свят ще извървят символично разстояние в своя град в подкрепа на борбата с едно от най-сериозните глобални престъпления – трафика на хора.

 

Местната комисия за борба с трафика на хора/МКБТХ/, съвместно с Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни/МКБППМН/ организират „Поход за свобода” и във Велико Търново, насочен предимно към ученици, като една от най-рисковите групи по отношение на това престъпление.

Инициативата е на Фондация „Кампания А21”, а Местната комисия се включва в нея за втора поредна година.

„Походът за свобода” ще започне на 15 октомври, 2016 г. - събота от 10.00 ч. в парк „Дружба” с тренировки на Движението за спорт и здраве „Търново RUN” и „ZUMBA Veliko Turnovo - UN BESO”. След това всички участници ще се отправят към парк „Света гора”, където ще се проведе информационна беседа по темата. Към похода ще се присъединят деца от ЦНСТ-I, ЦНСТ- II, ЦНСТ- III за деца/младежи с/без увреждания, ученици от СУ „В. Благоева”, ОУ „П.Р.Славейков”, СГИ, ЦРДМ-Арбанаси, „Младежка банка” - В. Търново, доброволци, както и всички желаещи да подкрепят тази кауза – борбата с трафика на хора.

Провеждането на подобни събития не само повишава информираността и непримиримостта към това престъпление, но и показва, че спортът винаги е бил, е и ще бъде алтернатива на всички рискови и негативни явления.

Нека на 15 октомври покажем съпричастността си към жертвите на трафик, нека всички заедно символично „извървим” пътя към свободата!, призовават организаторите.

 

250 са градовете, които се очаква тази година да се включат в Поход за свободата. Глобалният му старт ще бъде даден в Нова Зеландия, а последни в него ще се включат хората от Тафуна, столицата на един от островите Американска Самоа. Между тях походи ще се случат в Лондон, Париж, Кейптаун, Сидни, Ню Йорк, както и в Аржентина, Бразилия и дори в Гана, Нигерия и Филипините. Карта на всички локации на Похода може да бъде открита тук.

По данни на ООН трафикът на хора остава най-бързорастящото престъпление в света, с милиони жертви глобално. В Европа най-разпространеният вид трафик е този с цел сексуална експлоатация – по данни на Европейската комисия около 75% от всички идентифицирани жертви. Притеснителен е обаче и фактът, че в последните години се наблюдава нарастване на броя на жертвите, въвлечени в трудова експлоатация. Българите са измежду особено уязвимите към този тип трафик хора поради затруднената социално-икономическа ситуация в страната, липсата на възможности за работа в по-малките населени места, сегрегацията на цели общности, високите нива на отпадане от училище и др.

От миналата година в България оперира и първата Национална телефонна линия за борба с трафика с номер 0800 20 100. Тя е денонощна и безплатна за обаждане от целия Европейски съюз. Линията може да бъде използвана от всички български граждани, които са жертва на трафик, имат съмнения, че те или техни близки са в риск, желаят да проверят работна позиция в чужбина или просто да се информират за проблема.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама