България плаща за АЕЦ “Белене” след 2 месеца

22:05, 13 окт 16 25 292 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
България ще плати на Русия изработеното оборудване за АЕЦ “Белене” след 2 месеца. Това стана ясно на разговорите в Москва в четвъртък между руската страна и българската делегация, водена от министъра на енергетиката Теменужка Петкова.

Министерството на енергетиката е изпратило до Европейската комисия информация за гласувания със закон заем от 1,2 млрд. лв., с които НЕК да плати на “Атомстройекспорт”. От ЕК трябва да дадат съгласие за допустима държавна помощ, за да може сумата да се плати. В ежедневна комуникация сме с представители на комисията и очакваме до два месеца да получим отговор от тях, заявила пред рускате представители Петкова, пише "24 часа".

Адвокати, представляващи българската и руската страна, започнали уточняване на условията за уреждане на въпроса с дължимите плащания от България за изработените реактори за АЕЦ “Белене”. “Росатом”, която е собственик на “Атомстройекспорт”, очаква да получи до края на годината плащанията от България за АЕЦ “Белене”, съобщиха от “Росатом”.

Руснаците приветствали стъпките на българската страна, насочени към създаване на необходимите условия за скорошното изпълнение на решението на арбитражния съд по отношение на проекта АЕЦ “Белене”. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама