6144 са имениците на Петковден в Бургаска област

10:46, 14 окт 16 25 292 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На днешния ден - 14 октомври, православната християнска църква посвещава на преподобна Параскева или Петка Българска.

6144 са имениците в Бургаска област, които имат повод да почерпят днес. Само в град Бургас празнуващите са 2849. Това съобщиха от ГРАО-Бургас за Topnovini.bg.

Най-многобройни са тези с името Пенка – 2383 в областта и 1089 в града. След тях са господата, носещи името Петко. 1713 е техният брой в региона и 840 само в Бургас. Дамите с името Петрана са трети по популярност – 596 в Бургаска област и 268 в града.

Днес имен ден празнуват също и всички, носещи имената Пенко, Пенчо, Пейо, Пеньо, Паруш, Петка, Петра, Петкана, Параскева, Пена.

Петковден е един от големите народни празници, с които българите отбелязват края на топлото време и настъпването на зимата.

Обикновено на Петковден става и заплождането на домашните животни, известно сред народа като „мърлене“ или „овча сватба“.

Докато трае заплождането, жените не бива да подхващат никаква работа - не плетат и не шият, не перат и не месят тесто, за да се роди здрав и пъргав добитък. Затова пък след оплождането на овцете те изпичат пресни пити, които раздават помежду си из махалата.

Зимният Петковден не е само празник в чест на св. Петка (Параскева) като закрилница на децата, но и дава началото на почитта към покровителя на семейството и рода.

Народът отбелязва този ден като начало на зимните празници - правят се оброчни курбани и сборове.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама