Даниела Везиева: Към Русе има инвестиционни интереси в областта на мехатрониката и чистите технологии

11:14, 14 окт 16 25 358 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Инвестициите, които се привличат, и които имаме намерение да привличаме с местната власт, са основно в областта на мехатрониката и чистите технологии, или както се наричаше преди -'машиностроене'. Интерес към Русе има по много причини, една от които е че заради географското си положение е много добър логистичен център; транспортните коридори са много удачни и предполагат ниски разходи; има и много квалифицирани кадри във всички възрастови групи". Това заяви днес в Русе зам.-министърът на икономиката Даниела Везиева, която участва в дискусия на тема "Регионални бизнес перспективи Русе, модели за взаимодействие между публичния и частния сектор".

Везиева коментира още, че към момента основният интерес е свързан с автомобилостроенето, като все още текат анализи за допълнителни инвестиции. За развитие на адекватна бизнес среда обаче местната власт също трябва да се възползва от анализите, които министерството прави, да се възползва и от оперативните програми и да адаптира своето поведение към това. 

"През последните години наблюдаваме значително подобряване на партньорството между централната власт и бизнеса, както и между бизнеса и местната власт", заяви от своя страна Ираван Хира, председател на Българския форум на бизнес лидерите. "Предизвикателствата пред бизнеса, колкото и странно да звучи, все още са свързани с липсата на кадри, не само квалифицирани. Друго, което забелязваме, е разделението на България на южна и северна част, което до голяма степен е лимит за бизнеса, който търси гъвкавост и бързина", коментира още той. 

Дискусията "Регионални бизнес перспективи Русе, модели за взаимодействие между публичния и частния сектор" се организира от Министерството на икономиката  в партньорство с  Български форум на бизнес лидерите и има за цел да предостави платформа за диалог между представители на институциите, местната власт и водещи компании по успешните стратегии за дългосрочно икономическо развитие и просперитет на Русе и региона. В него вземат участие още представители на местните власти, на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия, на местни компании и други. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама