КС отмени отпадането на давността за престъпления на режима след 1944 г.

11:14, 14 окт 16 / Политика 25 205 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Конституционният съд отмени премахването на давността за преследването някои престъпления, извършени от висши функционери на БКП от 1944 г. до 1989 г.

С решение от вчера, взето с 11 на 1 гласа, като против е бил Филип Димитров, за противоконституционни са обявени чл. 79, ал. 2, т. 2 от Наказателния кодекс и на §35 и §36 от Закона за изменение и допълнение на НК, обнародван на 26 септември 2015 г. Още не е ясно какви са мотивите на КС, съобщава "Правен свят".

Трите разпоредби бяха атакувани в КС от главния прокурор Сотир Цацаров. С тях, освен че отпада давността за някои деяния на висшите функционери на БКП, се регламентира, че това ново правило се прилага за престъпления, за които тя вече е изтекла. Нещо повече - предвижда се делата, които са прекратени заради изтекла давност да бъдат възобновени.

Главният прокурор видя серия от проблеми, до които ще доведат трите разпоредби – погазване на права, дискриминация и правораздавателен хаос.

Един от аргументите на Цацаров е, че Конституцията предвижда, че по давност не се погасяват преследването и наказването само на престъпления против мира и човечеството. Според него трите текста в НК противречат и на принципа на правовата държава. Освен това те влизат в противоречие с чл. 2 от НК и правилото за приложението на по-благоприятния за дееца закон.

"Неограничената с изрична норма възможност да се извърши позоваване на принципа на действие на стария по-благоприятен закон, който вече е довел до предпоставките по чл. 24 ал. 1, изр. 1, пр.2 НПК, вр. с чл. 80 НК, би предизвикала блокиране на прилагането на §35 и §36 ПЗРИДНК. Следователно, налице са взаимоизключващи се разпоредби в един и същ нормативен акт, което е ярко противоречие с принципа на правовата държава", мотивира се в искането си главният прокурор.

Той изтъкна и аргументи за неяснота за кръга от субектите, спрямо които ще се прилага правилото за изключена давност, тъй като не може да се определи какво стои зад "членове на ръководни органи на Българската комунистическа партия, както и от трети лица, на които са възложени ръководни длъжностни или партийни функции". Както и че е недопустимо обратно действие на закон, с който се установява състав на престъпление или се увеличават наказанието и другите санкционни последици.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама