Ще превъзпитават счетоводителка, отклонявала социални помощи

14:59, 14 окт 16 25 611 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Варненският окръжен съд наказа условно за документна измама бивша старша счетоводителка на „Социално подпомагане“ във Вълчи дол. 43-годишната Надежда Стоянова бе призната за виновна в това, че от септември 2004 г. до 25 февруари 2014 г. в условията на продължавано престъпление, чрез използване на документи е невярно съдържание, получила без правно основание парични суми с общ размер 390 102,32 лв. с намерението да ги присвои.

При условията на съкратено съдебно следствие Стоянова се призна за виновна, прие фактите, изложени в обвинителния акт, и отказа да се събират нови доказателства. Съдебният състав й наложи наказание „Лишаване от свобода“ за срок от 4 години и 6 месеца, което редуцира с 1/3 заради съкратеното съдебно следствие. Наказанието от 3 години „Лишаване от свобода“ е отложено с 5-годишен изпитателен срок, през който Стоянова е лишена от право да извършва отговорна държавна или обществена дейност, както и да упражнява професия или дейност, свързана с пазене и управление на парични средства. Съдът й наложи пробационна мярка „Включване в програма за обществено въздействие“ през изпитателния срок.

Стоянова работела като банков служител, а след това - като главен счетоводител в службата за социално подпомагане във Вълчи дол. Като старши счетоводител тя нареждала банкови преводи за социални помощи, заплати и издръжка. Според събраните доказателства по делото Стоянова изготвяла и платежни нареждания, в които като получател сочела дирекция "Социално подпомагане" – Вълчи дол, но записвала собствената си банкова сметка.

Присъдата на ВОС може да бъде протестирана или обжалвана в 15-дневен срок пред Апелативния съд във Варна.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама