В Русе стартира юбилейното издание на Международния конкурс "Северно сияние"

15:03, 14 окт 16 / Култура 25 383 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С пищна церемония днес в Доходното здание стартира 20-тото издание на Международния конкурс за млади изпълнители "Северно сияние". Музикалното събитие бе открито от кмета на Община Русе Пламен Стоилов, който отправи специални благодарности към организаторите, и най-вече към музикалния педагог Вили Икономов. 

"Изключително съм горд с нашите млади изпълнители, тъй като сред тях са новите рок и поп звезди на България", коментира по време на откриването Стоилов. 

Тази година „Северно сияние” е част от програмата на дните на култура, изкуство и образование „Елиас Канети“. Тази година в програмата са включени изпълнители от Русия, Румъния и България. Те ще бъдат оценявани от международно жури в състав: Председател – Тони Димитрова – любим български изпълнител; Членове: Светослав Лобошки – композитор, Ирина Савенкова – вокален педагог, Русия, Хайгашод Агасян – композитор и изпълнител, Нуно Фугейра – Португалия.

Като съпътстващо събитие към програмата на „Северно сияние” е организирано изложение-базар на Сдружение „Дунавска задруга на народните художествени занаяти”. То стартира с началото на първия конкурсен ден и ще бъде разположено във фоайето на Доходно здание до края на третия заключителен ден на конкурса в неделя, 16 октомври. 

Първият конкурсен ден ще завърши с още едно съпътстващо събитие – концертна програма с участието на Хайгашод Агасян и млади изпълнители, носители на призови награди от „Северно сияние” през годините. Неговото начало е в 19.30 часа.

Вторият конкусен ден за участниците и гостите на конкурса ще започне с още едно съпътстващо събитие, което ще разкрие красотата на нашия град чрез организираната туристическа обиколка на културните обекти и забележителности на Русе, с подкрепата и съдействието на директора на Регионалния исторически музей-Русе, д-р Николай Ненов. Началото на конкурсната програма в събота е в 14:30 часа и завършва в 18 часа.

Третият заключителен ден е в неделя. Той ще започне в 18 часа с рецитал на Тони Димитрова и ще продължи с гала-концерт на лауреатите от конкурса. Веднага след концерта ще започне официалната церемония по връчването на наградите на „Северно сияние”2016 г.

За първи път тази година, по случай юбилейното издание на „Северно сияние”, статуетката на най-голямата награда на конкурса Гран При е авторска изработка на скулптура Боян Мицов. Статуетката представлява емблемата на „Северно сияние” – красива лира в златен бронз.

Организатор на конкурса е Сдружение „Северно сияние”. Партньори в реализирането на конкурса са Община Русе, Общинско предприятие „Русе арт”, Младежки дом и Възрожденско читалище „Зора”. Ще продължи до 16 октомври в зала „Младен Кисимов” в Доходното здание. Конкурсът се провежда под патронажа на Кмета на община Русе.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама