Иван Тотев: В Брюксел отчетоха забавянето на държавното финансиране за „Пловдив –2019” като опасност

15:35, 14 окт 16 25 256 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Забавянето на държавното финансиране за „Пловдив – Европейска столица на културата 2019” беше отчетено от Европейската комисия в Брюксел като опасност. Казаха, че ако бъде тема бъде дебат и за следващия мониторинг, вече може да стане проблем за домакинството на Пловдив на инициативата европейска столица на културата". Това каза след завръщането си от първия официален мониторинг пред Европейската комисия кметът Иван Тотев. Той беше в Брюксел да отчете свършената досега работа след избора на Пловдив за Европейска столица на културата.

Основните забележки на комисията са свързани със сроковете избор на проекти. "Има обективна причина за забавянето-липсата на държавното финансиране", заяви Иван Тотев. "Община Пловдив отделя средства за инфраструктурните поректи, а финансирането на всички дейности е от държавата и спонсори", категоричен е Тотев. Той допълни, че преди 15 дни се е срещнал лично с финансовия министър Владислав Горанов. "Темата е важна, срещаме разбиране, но няма финансиране", категоричен е Тотев.

Закъснялото държавното финансиране води и до други проблеми. "Продготвяме документите за спонсорите. На тях трябва да има дадем ясен пакет с предложения, но в момента нямаме проекти и не можем да търсим спонсори", обясни градоначалникът.

Един от въпросите на комисията е бил насочен към опожарените тютюневи складове. "Разговорите не бяха емоциални, а за това дали можем да изпълним проектите в Тютюневия град, заложени в апликационната форма", заяви Тотев. Според него Община Пловдив има ясен план до 2019 година да освободи всички публични пространства, които могат да бъдат използвани. "Тук е вече сериозният ангажимент на Община Пловдив да следи процеса на изпълнение на предписанията на собствениците. Представихме и линейните графици за Кино Космос", уточни Тотев. В следващите три години администрацията ще отпусне средства за реконструкцията на страдата. "Отделяме 1 милион лева следващата година и по още 1.2 млн. лв през 2018 и 2019 година.

Очаква се официалният доклад на комисията да бъде изготвен в рамките на един месец.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама