По случай Международния ден за миене на ръцете УМБАЛ - Русе разяснява профилактичните практики

15:39, 14 окт 16 25 731 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Днес по случай Световния ден за миене на ръцете (15 октомври) в УМБАЛ-Русе се проведе обучение на медицинските специалисти с любезното съдействие на фирма "Медицинска Техника Инженеринг ООД". Информация за семинара съобщават от лечебното заведение. 

Темата е "Профилактика на вътреболничните инфекции чрез повишаване хигиената на ръцете сред медицинските специалисти на УМБАЛ Русе. Нови подходи и принципи при използването на ръкавиците в медицинската практика."

Целта на инициативата е да се ограничи разпространението на инфекции и да се мотивират хората да мият ръцете си старателно със сапун. Това е особено важно именно за медицинските специалисти, които ежедневно спазват стриктно правила за хигиена и дезинфекция. Висок процент на вътреболничните инфекции се дължи на това, че персоналът не си е измил добре ръцете и пренася инфекцията от един пациент на друг, коментират специалистите. 

По тази причина УМБАЛ-Русе провежда инициатива, за да припомни на персонала съответно стъпките и правилата за миене и дезинфекция на ръце. За целта проведеното обучение съдържаше и практическа част – нагледно показване на стъпки и техники за ефективно миене на ръце с помощта на гел с флорисциращ агент, след което персоналът е имал възможността под флорисцента лампа да провери кои зони са пропуснати или недостатъчно добре дезинфекцирани.

Датата 15 октомври е обявена от УНИЦЕФ в отговор на усилията на ООН за популялизиране на хигиенните практики. За първи път Световния ден за миене на ръце е отбелязан през 2008г. Темата на кампанията за 2016г. е "Make handwashing a habbit".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама