Прокуратурата протестира условната присъда за присвояване на социални помощи

15:41, 14 окт 16 25 329 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Окръжната прокуратура във Варна внася протест срещу условната присъда на старшата счетоводителка от дирекция „Социално подпомагане“ във Вълчи дол, присвоила чрез документна измама 390 102 лева. Това съобщиха от пресслужбата на Апелативната прокуратура.

Според държавното обвинение произнесената присъда срещу Надежда Стоянова е несправедливо ниска. 44-годишната счетоводителка, която в продължение на 10 години присвоявала държавни средства за подпомагане на социално слаби, поиска делото срещу нея да се гледа при условията на съкратеното съдебно следствие с цел наказание, редуцирано с една трета. Стоянова призна в съдебната зала всички факти и обстоятелства в обвинителния акт, не пожела да се събират нови доказателства и се разкая за десетгодишната си престъпна дейност като длъжностно лице, които обясни с онкологично заболяване и лечението му.

Този вид престъпление, квалифицирано от Окръжната прокуратура в особено големи размери и представляващо особено тежък случай, се наказва с лишаване от свобода от 10 до 20 години. Наблюдаващият делото прокурор в Окръжната прокуратура поиска ефективно наказание от 6 години и 8 месеца лишаване от свобода при първоначално строг режим и лишаване на подсъдимата от право да заема държавни или обществени длъжности и да работи професии и дейности, свързани с материална отчетност, за срока на наказанието й. Прокурорът изтъкна в обвинителната си пледоария трайната престъпна упоритост, дързостта и хитростта, с които подсъдимата е успяла да изгради стройна система за заблуждение на различни банки, дори и след като е била засечена нейната престъпна дейност от банков служител.

Протестът срещу условната присъда на Надежда Стоянова ще се разгледа от състав на Апелативния съд във Варна след насрочване на делото.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама