СГС отвърна на неверни нападки в медиите: Манипулирате обществото

16:15, 14 окт 16 25 755 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Софийски градски съд (СГС) разпространи прессъобщение, в което категорично се противопоставя на опитите за манипулиране на общественото мнение. Причината за позицията е пет основни фактологични грешки допуснати в анализ написан от Емил Кошлуков, който е препубликуван и от редица медии. В него авторът говори за задкулисие в съдебната система и обвързаности между ВСС, градския съд и Върховния касационен съд, като се позовава на неверни факти, които пък са лесно проверуеми, при желание.  Той обвързва делото, по което бизнесменът Огнян Донев е подсъдим за укриване на 62 млн. лв. данъци с шефа на ВКС Лозан Панов, Калин Калпакчиев, който е член на ВСС, и неговата съпруга съдия в Софийския апелативен съд.

„Във връзка със зачестилите напоследък публикации, изпълнени с абсолютно неверни твърдения, призоваваме авторите им преди да залеят медийното пространство с поредната инсинуация, да проверят фактите и поне малко да се запознаят с материята, за която пишат”, заявяват от пресцентъра на градския съд.

Още в началото на текста си Кошлуков налага тезата заявена от главния прокурор Сотир Цацаров в четвъртък на пленума на Висшия съдебен съвет, че е проблемно магистрати да говорят пред медии и да публикуват материали в тях, когато издателите им са „обвиняеми“. Шефът на държавното обвинение поиска да се въведе забрана това да се случва, но след едночасов спор, че това е недопустимо и нарушава основни права, главният прокурор оттегли предложението си. Причината за предложението пък беше, че преди година Калин Калпакчиев публикува материал в "Клуб Z", в който говори за нуждата от истинска реформа в съдебната система, издател на въпросната медия пък е Огнян Донев.

Неверните факти в анализа на Кошлуков са няколко: съпругата на Калин Калпакчиев от ВСС е съдия в СГС; делото срещу Огнян Донев може да се разпредели на съдия Калпакчиева; делото срещу Донев е предстоящо; Огнян Донев е обвиняем; при обжалване на евентуална присъда делото срещу Донев ще отида във Върховния касационен съд. 

Според СГС изброяването на тези пет груби фактологични грешки в публикацията на Емил Кошлуков, се налага тъй като не само неговата, но и доста подобни материали, чиито автори нарочно или не си служат с неверни факти, се препечатват от други медии и манипулират обществото.

.Ето и опровержението:

Първо - съдия Елизабет Лопес Петрова – Калпакчиева не е съдия в Софийски градски съд от 1 юли 2016 г. След спечелен конкурс тя правораздава в Гражданско отделение в Софийски апелативен съд. Този факт е изключително лесно проверим, тъй като в сайта на съда нейното има не фигурира сред съдиите, които работят в него. Информация за конкурса има на страницата на ВСС.

Второ - в СГС съдия Петрова – Калпакчиева е правораздавала в Гражданско отделение - въззивни състави. Дори и да бе останала в Софийски градски съд няма никаква възможност делото срещу Огнян Донев да бъде разпределено на нея, тъй като както е известно, то е наказателно. А наказателните дела се разпределят между съдиите в Наказателно отделение.

Трето - делото срещу Огнян Донев не е предстоящо, а по него има вече проведени пет съдебни заседания, като последното беше само преди 4 дни на 10 октомври 2016. На него бяха изслушани експерти и бяха приети три експертизи. Факти, които бяха широко отразени в медиите и е недопустимо да бъдат пропуснати.

Четвърто – Огнян Донев в момента е в качеството си на подсъдим, а не на обвиняем, тъй като съдебният процес срещу него вече е започнал. Разликата между двете е ясно разписана в НПК.

Пето – Ако присъдата, произнесена от Софийски градски съд бъде обжалвана или протестирана, делото няма да отиде „директно при Панов“ т.е. във ВКС, а ще бъде разгледано първо от Софийски апелативен съд. Процедурата по инстанционния контрол също е разписана в закона. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама