Военен мемориал откриха в парк „Артилерийски“ в Стара Загора

17:07, 14 окт 16 25 418 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Военен мемориал „23-та вертолетна база“ бе открит днес в парк „Артилерийски“  в Стара Загора.  Край паметната плоча и автентичния вертолет Ми-24 беше строена почетна рота от 24-та авиобаза Крумово. Церемонията започна с химна на Република България, в изпълнение на Военния духов оркестър на базата.

Близо 70 са пилотите от Българската армия, управлявали бойните Ми-24. Днес в Стара Загора присъстваха почти половината от тях, дошли да засвидетелстват своята воинска вярност и дълг към армията. Тук бе и нейният първи командир полк. Григор Георгиев, който припомни, че средната възраст на летателния състав на базата е бил 28 години. Ми-24 е брониран съветски щурмови вертолет, приет на въоръжение в Българската армия през 1979 г. Той респектира с внушителните си размери от 21.35 м дължина и височина от 5.47 метра. Максималната му скорост е 335 км/ч, а максималната височина на полета му е 4500 м.

Приветствия към присъстващите ветерани, гости, граждани и представители на различни патриотични и воински организации поднесоха още бригаден генерал Петьо Мирчев – командир на 24-та вертолетна авиобаза Крумово, Иво Антонов, директор на Дирекция „Социална политика“ в Министерството на отбраната, полк. Димитър Съйков, председател на Иниациативния комитет и полк. Веселин Евтимов, щурман на авиобазата.

„Жителите на един от най-красивите ни градове ще запазят спомена за времето, когато бойните вертолети бяха елемент от старозагорското небе. Удовлетворението, че го има този мемориал, вярвам че е налице за всички служили в базата“, пише в прочетения поздравителен адрес на началника на отбраната ген. Константин Попов.

„Българският воин остава воин на България докрай. Той винаги е готов да защити Родината. Оставаме мъжете на България с пагони, докато сме мъже. Благодаря на Иницативния комитет, който направи необходимото, с любов и труд, сърце и душа, за да имаме още един паметник на българската воинска слава, достойнство и чест. Нека сме заедно и да браним България така, както са я бранили дедите ни, обърна се към приссътващите предсеателят на ОбС Емил Христов. В ритуала участваха още зам.-кметовете Иванка Сотирова и Красимира Чахова.

Ритуалът е посветен на 16 октомври - празника на авиацията и Военновъздушните сили, когато ще се навършат 104 г. от бойното кръщение на бойната ни авиация. В него участваха деца от 11-то СОУ „Н. Лилиев“  и 13-то СОУ „Кл. Охридски“. На финала малкият талант Теодор Палазов изпълни песента „Моя страна, моя България“.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама