Божидар Димитров: Крепостта Туида е акцент за Сливен в туристическа обиколка

17:10, 14 окт 16 25 554 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Директорът на НИМ проф. Божидар Димитров посочи крепостта Туида като акцент за Сливен в туристическа обиколка.

„Крепостта Туида е най-сериозният обект в този регион от античните и средновековни времена.  За съжаление тя е реставрирана само частично, а тя трябват още много усилия, за да се възстанови. По наблюдения и събрана информация посещението от към туристи не е достатъчно. Само с основи и малко над тях не може да се привличат туристите”, каза още професорът. В момента Сливен има нужда от помощта както на държавата, така и на бизнеса и туристическия бранш, за да се превърне в необходима туристическа дестинация

Проф. Божидар Димитров бе в Сливен като специален гост  на обществената дискусия на тема „Чудесата на Сливен - нови възможности за развитие на културно-исторически туризъм в региона”.  

Акцент във форума е превръщането на сградата на първата текстилна фабрика в България – фабриката на Добри Желязков, в исторически музей с акцент на експозициите върху Възраждането и историята на хайдушкото движение в България, превръщането на сградата на Сливенските минерални бани в туристическа атракция, развитието на маршрутите, свързани с крепост Туида, изграждането на нов туристически маршрут между Сливен, Котел и Жеравна за популяризиране на старите български занаяти.

На дискусията присъстваха министърът на земеделието и храните Десислава Танева, изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев, археологът Николай Овчаров, общинското и областното ръководство, представители на бизнеса от региона.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама