Кметът: Сливен има потенциал за развитие на туризма

19:27, 14 окт 16 25 286 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Сливен има потенциал за развитие на туризма заради богатото си културно-историческо наследство и природните дадености“. Това заяви кметът Стефан Радев по време на дискусията „Чудесата на Сливен“, част от кампанията „Чудесата на България“.

По думите на Стефан Радев подобни форуми са важни, защото дават тласък, поле за дискусия и поставянето на цели, които да се преследват от всички.

„Не е по силите на общината да се справи с трудностите, които имаме, за да развиваме Сливен като културно-исторически център. Най-сериозен е проблемът със собствеността на обектите както на минералните бани, така и Фабриката на Добри Желязков и на Карандила. На Сливенски минерални бани общината вмомента е собственик само на сградата на Централната баня, на автобусната спирка, и паркинга с градинката до нея. За да говорим за някакви процедури и да привлечем сериозен инвеститор, е необходимо да поискаме терените не само от държавата, но и от различни ведомства, които ги стопанисват. На Карандила, освен стадиона, общината почти няма собственост. Там въпросът е да се изготви устройствен план, който да предвиди урбанизирана територия. Това е първата ни стъпка за решаването на проблема, иначе тази разпръсната собственост ще затруднява всички бъдещи проекти“, каза кметът .

Акцент на форума беше превръщането на сградата на Фабриката на Добри Желязков в исторически музей с експозиции за Възраждането и историята на хайдушкото движение в България.

„Говорим и за превръщането на сградата на Сливенските минерални бани в туристическа и СПА дестинация, развитието на маршрути, свързани с крепост Туида, изграждането на нов туристически маршрут между Сливен, Котел и Жеравна за популяризиране на старите български занаяти. Високо оценявам усилията на всички участници в дискусията за популяризиране на "Чудесата на Сливен". Тази кампания ни дава възможност още веднъж да представим уникалното културно – историческо наследство на града на Добри Чинтулов и Добри Желязков, на поети, бунтовници и предприемачи", коментира кметът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама