Колекция „Фосили и минерали” в Регионалния исторически музей в Шумен

20:43, 14 окт 16 / Култура 25 446 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Колекция „Фосили и минерали” ще може да бъде разгледана в Мраморното фоайе на Регионалния исторически музей в Шумен от понеделник, 17 октомври. Това съобщиха от културната институция.

Началото на сбирката е поставено през 1980 г. от големия учен-биолог Божана Железова и е формирана към дружество „Приятели на музеите”. Нейното обогатяване продължава и до днес. Цялата колекция се състои от хиляда екземпляра минерали и вкаменелости, като в изложбата е експонирана само част от тях.

Колекция „Фосили” включва експонати от различни геоложки ери. Изложени са образци от животинския и растителен свят: морски звезди, охлюви, корали, миди, лишеи.

В колекция „Минерали” са представени образци както от сбирката на Божана Железова, така и от направеното по-рано тази година дарение на Национален музей „Земята и хората”- София. Експонирани са сфалeрит, аметист, ахат с кварц, яспис, опал, арагонит, кварцови друзи и др, всички намерени на територията на Република България и в частност от околностите на град Шумен. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама