Представят фотоизложбата "Унгарски крепости Х-ХVІІІ век" в Русе

10:39, 15 окт 16 25 317 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
От днес, 15 октомври,  до 15 ноември в Русенската библиотека "Любен Каравелов" е представена "Унгарски крепости Х-ХVІІІ век"- фотоизложба на Жолт Сабоки. Експозицията се осъществява със съдействието на Унгарския културен институт в София.

Истинското място на фотографията, според Жолт Сабоки, е на изложби или в албуми, в по- широк контекст, в който се формира обща картина и вече става дума не за отделни изображения, а по-скоро за светоглед. Сабоки въвежда в Унгария жанра на книга, писана със светлина и образи, съобщават от РБ "Любен Каравелов".

От 18-те му албума една от най- успешните му работи е „Българските манастири” (1983 г.). На територията на Унгарското кралство са построени повече от петстотин крепости – отчасти върху антични и ранно- средновековни основи.

Много от тях са изградени след голямото монголско нашествие през ХІІІ век, но по- късните епохи значително ги променят, докато след приключването на войните с турците и австрийците от ХVІІІ век идва времето на тяхната бавна разруха.

Изложбата „Унгарски крепости Х-ХVІІІ век” ни дава възможност да вкусим от това огромно културно-историческо богатство.

Жолт Сабоки е роден през 1941 година. Завършва училище по журналистика през 1965 година. От 1957 до 1961 година работи като стругар и тогава у него се заражда любовта към фотографията. От 1961 година Жолт Сабоки започва активно да се занимава с това изкуство. През 1974 година минава на свободна практика.

Следва поредица от негови самостоятелни изложби в Унгария и други европейски страни. Още от 1974 година Жолт Сабоки се насочва към фотографското изследване на отделни културни центрове и пояси. В резултат от неговите пътешествия се раждат многобройните му фотографски албуми с монографичен характер, съдържащи съответните научно-исторически студии.

Два от тях са пряко свързани с България – “Книга за иконите” (1981) и “Български манастири” (1983). През 1988 година Жолт Сабоки получава заслужено признание за своя талант – удостоен е с наградите “Бела Балаж” и “За унгарското изкуство”. Умира през 2009 година.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама