Тройно повече са мъртвите делфини по родното Черноморие в сравнение с 2015 г.

14:57, 15 окт 16 25 350 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Повече от тройно е нараснал броят на изхвърлените от морето трупове на делфини по нашето Черноморие в сравнение с година по-рано. От началото на 2016 г. са намерени 178 мъртви бозайници, а до края на месец септември миналата година намерените трупове на китоподобни са били 52.

Тревожната статистика съобщи Милена Ярмова, главен експерт в Отдел „Биоразнообразие, защитени територии и защитени зони” в РИОСВ – Бургас, в ефира на радио „Фокус”. Тя уточни, че информацията се отнася за териториалния обхват на бургаската екоинспекция, който включва територията от община Бяла до община Царево включително.

Ярмова посочи, че за целия месец септември тази година са регистрирани 7 случая на намерени трупове на китоподобни бозайници, което е много по-малко в сравнение с предходните летни месеци. През септември най-много са били намерените трупове на делфини в община Созопол - 3.

Намерени са два годни за аутопсия трупа на делфини, които са съхранили в специално закупен от екоинспекцията фризер. Единият е на вида моткур с дължина 93 см. Той е намерен на плаж „Рачков кладенец” в община Созопол. Вторият е на обикновен делфин с дължина 150 см, който е открит миналата седмица на плажа пред хотел в Свети Влас.

Предприети са действия за предстоящо осъществяване на аутопсия на моткура, за да могат да бъдат извършени лабораторни анализи с цел установяване на причината за смъртта. На 7 октомври е отправена покана до експерт от екипа за „Спешно реагиране и действия с изхвърлени китоподобни” към университета в Падуа, Италия, като са поискани и препоръки за предстоящи действия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама