Протестиращи в Добрич призоваха премиера Борисов да не подкрепя споразумението СЕТА

16:18, 15 окт 16 25 370 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Декларация до премиера Бойко Борисов изпрати провелият се днес митинг-протест „STOP CETA”.

Пред малцината присъстващи организаторът Синтия Недялкова от Гражданска инициатива против проучването и добива на шистов газ коментира какви са опасностите от приемането на търговското споразумение между Европейския съюз и Канада. Тя подчерта, че „това е надпартиен протест. Не говорим за държави. Говорим за огромни корпоративни интереси на богати корпорации, които представляват 1% от населението на света, но искат да направят всички нас роби на техните икономически интереси”.



По думите на Синтия Недялкова,  споразумението ще даде право на инвеститори от Канада, включително и на дъщерните дружества там на фирми от САЩ, да съдят страните - членки на ЕС за тези законодателства, които могат да повлияят негативно на печалбите им. Относно обещаното поетапно отпадане на канадските визи за българи, тя коментира, че „това е морковчето, което ни подават, за да се набутаме след това под тоягите, които ни чакат след това споразумение”. В декларацията се казва: "Нас великодушното обещание за падане на визите за Канада не ни радва! Цената, която трябва да платим като общество, е твърде голяма".

Недялкова припомни, че канадска е фирмата „Парк плейс енерджи”, която иска да добива нефт и газ в блок „Вранино”.



В декларацията се посочва: "Ние, гражданите на България, сме наясно с ужасните последици за нашето здраве, живот и бизнес, ако това споразумение стане факт! То би имало неотменимо тежки последици и върху бъдещите поколения, развързвайки ръцете на международни частни организации /със съмнителен морал  фокус единствено върху корпоративните си печалби/ да безчинстват по земите ни, преследвайки своя интерес и този на собствените си централи, като поставят държавата ни в подчинено икономическо неизгодно положение.

Ние, гражданите сме убедени, че българският бизнес не е в състояние да се конкурира с мега структурите от глобален мащаб, които са готови н всичко, за да защитят своите печалби, а ако им се противопоставим, след като СЕТА стане факт, то тогава ни грози безкрайно плащане на огромни неустойки".

Подкрепилите декларацията настояват премиерът да прояви мъжество и воля и да гласува с „не” на 18 октомври в Люксембург, където ще бъде направена първа стъпка за приемане на СЕТА.

Тя ще бъде внесена в понеделник в Министерски съвет.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама