Младежи от три държави обменят опит в Търговище

07:33, 16 окт 16 25 313 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Заводът за производство на кабелни инсталации в Търговище посрещна гости от Франция и Италия. Визитата е част от европейски проект за прилагане на иновативни практики в областта на автотранспортната техника.

Проектът „E-day car - електромобилът на бъдещето“ е уникален по същността, обхвата и мащабите си. Той се осъществява в партньорство между Професионална техническа гимназия "Цар Симеон Велики" Търговище, института „Льомоние” в град Каен, Франция и техническия институт в италианския град Матера.

В продължение на 3 години учениците от трите учебни заведения разработват различни системи и доразвиват техническите параметри на електромобила на Рено .

 „За нас е гордост, че днес сме тук, точно в този завод, където се произвеждат инсталациите за колата, която е свързващата част в този международен проект. Радвам се, че успяхме да го осъществим, но особено съм щастлив от това, че видях усмихнатите лица на учениците от Италия, Франция и България.“ каза  директорът на института „Льомоние“ Даниел Гуи и уточни, че този проект е както технически, така и културен. 

По време на престоя в Търговище, 30-те ученици от Франция и Италия са гостували на своите връстници и техните родители и са успели да се докоснат до нашите културни особености – храна, начин на живот, празници и исторически забележителности. 



Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама