Откриват първата работна среща на “CHINA-CEEC`S DANCE CULTURE UNION 16+1” в Пловдив

08:16, 16 окт 16 25 398 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Заместник-министърът на културата Боил Банов е поканен да открие първата работна среща на новоучредената Международна организация за танц между 16-те страни от Централна и Източна Европа и Китай – “CHINA-CEEC`s DANCE CULTURE UNION 16+1”. Срещата ще се състои на 16 и 17 октомври в Пловдив. Съоснователи от българска страна са Международният фестивал за съвременен танц  и пърформанс “ONE DANCE WEEK” и Софийската опера и балет.

Поканени на първата работна среща са и кметът на град Пловдив инж. Иван Тотев, Гуо Лей,  президент на Пекинска танцова академия и Асен Асенов, директор на Фондация „ЕДНО” за култура и изкуства. 

Домакин на срещата, която ще се проведе на 16 и 17 октомври в Пловдив, е Фондация за култура и изкуства „ЕДНО” с подкрепата на Министерство на културата на Република България и Община Пловдив.

Международната платформа между 16-те страни от Централна и Източна Европа и Китай бе учредена през м. май тази година и ще има две седалища – Пловдив и Пекин. Пловдив ще бъде европейският домакин на организацията до края на 2019 г., а след това на ротационен принцип седалището ще се премести в друга държава от Централна и Източна Европа. Под решението в Пловдив да се помещава европейският офис на Организацията са се подписали всички учредители от 17-те държави.

Целта на “CHINA-CEEC`s DANCE CULTURE UNION 16+1” е обмен в областта на танца и създаването на общи проекти, които да подкрепят развиването на това изкуство в страните учредители. За събитието на 16 октомври в Пловдив пристигат 25 участници от Китай и Европа – представители на академии, институти, фестивали и театри за танц.

На първата работна среща в Пловдив ще бъдат избрани Управителният съвет и съпрезидентът на Организацията за Европа. Очаква се да бъдат приети Стратегия  за развитието на “CHINA-CEEC`s DANCE CULTURE UNION 16+1”, както и Планът за действие за следващата година.

Официалната част от събитието ще бъде открита за журналисти.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама