Общините в Шуменска област се подготвят за зимата

14:19, 16 окт 16 25 532 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Общините в Шуменска област се подготвят за зимата. Повечето кметове са сключили договори със снегопочистващи фирми, но има и такива, които се изправят сами пред предизвикателствата на зимния сезон.

В Нови пазар подготвят обществена поръчка за закупуването на два снегорина. „Обезпечени сме с фракция и сол. Имаме договор с фирма за зимно почистване, а сега подготвяме обществената поръчка за догодина. На 5 ноември ще имаме заседание на Щаба за изпълнение на общинския план за защита при бедствия. Там допълнително ще набележим мерки, ако е необходимо”, съобщи кметът Ивайло Камаджиев.

Гарантирано е и отоплението на детските градини и училищата в района.

В Община Каолиново, също имат сключен договор с фирма за поддръжка на четвъртокласната пътна мрежа. В момента подготвят новата тръжна процедура за следващата година, уточни кметът Нида Ахмедов. Общината разполага и с два трактора, с които почиства улиците в населените места.

Тече процедура по избор на фирма за почистване на пътищата в Община Върбица. До края на месеца трябва да имат сключен договор, обясни Бейсим Мустафа, зам. кмет на Върбица.

Все още сключен договор нямат и в Никола Козлево, но кметът Ешреф Реджеб посочи, че вероятно тази зима ще разчитат на общинската фирма. „Искаме във всички население места да има почистваща техника. Ще разговаряме и с арендаторите по селата, и вероятно те ще предоставят техника”, уточни той.

С рамково споразумение за срок от 4 години, както и с договор със снегопочистваща фирма разполага Община Хитрино. Близо 100 хил. лв. са заделили за идващата зима, а и от миналата година имат останали средства. „20 са населените места в общината,  а четвъртокласна пътна мрежа е с дължина- 80 км. При обилен снеговалеж се затруднява движението по пътя между селата Близнаци- Калино- Живково, където се образува голямо снегонавяване. Другите критични точки са между селата Развигорово- Единаковци, както и от с. Висока поляна към с. Студеница. В този участък снегопочистването е трудно”, обясни Илхан Ахмед, зам. кмет на Хитрино.

В Община Венец имат действащ договор от предходната бюджетна година. Към края на месец ноември ще подготвят договорите за следващата.

Всички детски градина в района са снабдени с дърва и отоплението е подсигурено. „Не сме имали големи проблеми със затворени пътища през миналата зима. Изчистихме добре третокласната и четвъртокласната пътна мрежа”, заяви Нехрибан Ахмедова, кмет на общината.

Предстои обявяване на процедура за сключване на нов договор между почистваща фирма и Община Каспичан. В момента всички кметства се подготвят за зимата, закупува се пясък и фракция. Преди няколко дни са получили камион от Министерството на вътрешните работи чрез ГДПБЗН, на който ще се сложи гребло, за да може да се ползва за почистване на населените места. Общината има бобкат, с който чистят улиците в град Каспичан. „Парите за зимното почистване са планирани в началото на 2016 г. Сумата е малко над 30 хил. лв.”, посочи кметът Милена Недева.

За поредна година Община Смядово ще чисти пътищата и улиците със собствени сили и техника. Държавата им е отпуснала 13 хил. лв. за зимата, съобщи кметът Иванка Петрова. Набавени са сол и пясък, както и нов камион. Ще разчитат и на помощта на кооперацията, която също разполага с техника. „На 19 октомври ще имаме заседание на комисията за зимната подготовка”, посочи още Петрова.

От Община Велики Преслав съобщиха, че информация за готовността си за зимата ще предоставят след заседанието на общинския щаб на 20 октомври.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама