Протест срещу търговските споразумения на ЕС с Канада и САЩ в София

14:30, 16 окт 16 25 260 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
От 16:00 в София.  група граждански организации и коалиции организират протест срещу търговските споразумения на ЕС с Канада (СЕТА) и САЩ (ТТИП). Шествието стартира от градинката на Кристал и ще завърши пред Народното събрание. В цяла Европа и още няколко града в страната (Видин, Добрич и Варна) са организирани различни събития по същата тема.  

Основната причина за протестите е, че се очаква страните-членки на ЕС да гласуват подписването на споразумението с Канада на 18.10.2016 г. по време на Съвета на министрите в Люксембург. Според организаторите Правителството на България е готово да гласува „за“ СЕТА, без да е направило анализ за въздействието му, само за да спечели малко положителен имидж от потенциалното отпадане на визите за Канада. Те отбелязаха, че този въпрос дори не е предмет на споразумението.

Потвърждение за незаинтересоваността на управляващите беше потвърдена и с неуспеха на Народното събрание да събере кворум в петък и макар и със закъснение да успее да проведе поне един дебат поспоразумението, за което беше предвидена точка в дневния ред. В същото време темата е широко дискутирана от месеци на най-високо ниво в повечето страни на ЕС. Например в Германия темата стигна и до Конституционния съд.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама