С музика и работни ателиета ИМКА Добрич учи децата на толерантност

16:45, 16 окт 16 25 319 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
ИМКА Добрич продължава двугодишния проект „Музикотерапия за добри деца", който предлага начини за социално включване на деца в риск и третира проблема на нарастваща агресия в училище от най-ранна детска възраст. Проектът се основава на комбинация от музикални и артистични подходи и заимства елементи от световно известната и утвърдена методология на композитора Карл Орф „Шулверк".

Проектът на ИМКА Добрич обхваща над 50 деца от началните и предучилищни класове на ОУ "Христо Ботев". Чрез проекта децата имат достъп до професионални музиканти, артисти, психолози и имат възможността да изпробват музикални и арт-подходи за себеизразяване. Цели се превенция на нарастващото насилие в училище от ранна детска възраст. Проектът включва креативни методи за работа чрез музика и музикални инструменти, достъпни за децата, рисуване, театър и приложни изкуства. Разчита се на активното участие на децата, а и на родителите.

В рамките на проекта са разработени редица методически указания за работа с деца, които се ползват по време на срещите с малките и ще останат като ценни материали за устойчива работа и с други училища и извън рамките на проекта. Подходът е индивидуален към всяко дете спрямо неговите таланти и предпочитания като дава възможност на всеки да се изяви. Друга положителна страна на разработената методология е, че  децата сами могат да проследят своя напредък по различни музикални и общо-образователни индикатори. Срещите на професионални музиканти с децата им дават възможността да разберат много за музикалните инструменти и техните възможности и малките, макар и начинаещи, успяват да изпробват за пръв път как се музицира в оркестър и как се изработват музикални инструменти.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама