Разградчанка осъди общината заради счупена ръка

17:09, 16 окт 16 25 404 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Разградчанка осъди общината за причинените й неимуществени вреди в резултат на получено увреждане при падане в непочистена преспа сняг. Според решението на Районния съд, публикувано на сайта на съдебната институция, общината трябва да й плати 8 000 лева обезщетение за счупена ръка. Искът, заведен от гражданката, е частично удовлетворен, тъй като тя е претендирала за обезщетение от 15 000 лева.

В исковата си молба разградчанката сочи, че на 20 януари тази година около 18 часа се прибирала от работа и се движела пеша по ул.”Грънчарска”, преминала кръстовището на ул. “Странджа”, насочила се към отсрещния тротоар. Докато изчаквала зелен сигнал на светофарната уредба се опитала да се качи на тротоара, което се оказало невъзможно. Върху бордюра по цялото му протежение била натрупана огромна купчина сняг, а върху тротоара нямало къде да се стъпи.

Като стъпила върху най-ниското място на камарата сняг тя загубила равновесие и паднала на дясната си страна. Изпитала много силна болка. Обадила се на съпруга си и на позната, която живеела наблизо, след пристигането на двамата била откарана с такси до Спешна помощ, където се установило, че ръката и била счупена. Били направени необходимите манипулации, впоследствие ръката и била гипсирана за 40 дни.

След като махнали гипса 2-3 месеца не можела да си движи ръката. Тя променила местоработата си от „Пилко“, тъй като там било студено и понякога се налагало да се вдигат меса. Сега всеки ден пътувала до новата си месторабота в „Шишеджам“. 

В депозирания отговор, Община Разград оспорва иска, като сочи, че в изпълнение на нормативните изисквания има задължение да поддържа и обезопасява улиците и прилежащите към тях тротоари. Твърди, че има сключен договор за възлагане на обществена поръчка с “А.С.А. България” ЕООД София за зимно почистване на улици и други места за обществено ползване на територията на Разград, като отчетените на 20 януари работи са протоколирани и изплатени на изпълнителя, поради което не е бездействал субект, както и че не е допринесла за причиняване на инцидента и последиците от него. Иска да се намали обезщетението, тъй като жената чрез проявена небрежност е допринесла за увреждането, не е преминала през почистен участък за движение на пешеходци.

Съдът намира обаче, че е задължение на Община Разград да поддържа уличната инфраструктура, обезопасяването на уличната мрежа и привеждането на улиците в състояние, годно за нормалното им ползване от гражданите. Магистратите констатират, че необезопасяването им, представлява бездействие от страна на задължените лица.

Въз основа на установените фактически обстоятелства, съдът намира, че искът за заплащане на обезщетение за нанесени неимуществени вреди е основателен. 

Решението подлежи на обжалване пред Разградския окръжен съд в двуседмичен срок.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама