В Русе представят проект за значими римски обекти по лимеса на р. Дунав

07:39, 17 окт 16 25 313 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Днес и утре, 17 и 18 октомври, ще се проведе двудневен семинар за популяризиране на резултатите по проект „Интерактивна визуализация на древноримското културно наследство в трансграничния регион между България и Румъния“ ARCHIVE с код 15.2.1.038.

Проектът е по програма „Interreg V-A Румъния – България“, финансирана от Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР) по цел „Европейско териториално сътрудничество“ (ЕТС). Водещ бенефициент на проекта е Русенски университет „Ангел Кънчев“. Партньори по проекта са Регионален исторически музей – Русе и Музей на националната история и археология – Констанца, Румъния.

Основната идея на проекта е създаване на атрактивни визуализационни материали, отразяващи значими римски обекти по лимеса на река Дунав. Обектите са селектирани от експерти – археолози от “Регионален исторически музей” – Русе и “Музей на националната история и археология” – Констанца.

За постигането на тази цел ще се използва иновативна технология за 3D реконструкция на археологически обекти по методите на фотограметрия с използване на дронове.

Създадените модели ще бъдат достъпни и ще позволяват тяхното печатане посредством технологиите за 3D печат. Всички продукти, реализирани в рамките на проекта, ще бъдат популяризирани посредством приложения за Android и IOS мобилни устройства и терминали.

В рамките на семинара ще бъдат обсъдени резултатите, постигнати през първите шест месеца и предстоящите задачи по реализация на заложените дейностите по проекта. На този етап партньорите считат, че работата по проекта върви съгласно заложените планове и са убедени в положителния краен резултат.

Ще бъдат направени презентации на методите за получаване на триизмерни обекти и възможностите за тяхното пресъздаване с технологиите за 3D печат. Ще се демонстрират възможностите на безпилотните летателни апарати – “дронове”, които се използват за нуждите на проекта. Ще бъдат показани 3D принтирани модели на обекти с използване на цветна SDL технология.

В работата на семинара ще вземат участие представители на фирми от туристическия бизнес, музеи и агенции от трансграничния регион в България и Румъния.

Началото на семинара е днес в 15 часа в зала „Княз Александър I“ в Регионалния исторически музей. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама