Потвърдиха условните присъди на трима лекари за смъртта на 2-годишния Дани

12:07, 17 окт 16 25 311 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Апелативният съд във Варна потвърди изцяло присъда на Варненския окръжен съд от 29 май миналата година за смъртта на 2-годишния Данаил Донев през пролетта на 2010 г. С нея на трима лекари бяха наложени условни наказания от по 2 години, отложени с 4-годишен изпитателен срок, а други двама бяха оневинени.

Педиатърът от болницата „Св. Анна“ д-р М. Алиев, детският хирург д-р Н. Неделчев и д-р П. Костадинов от приемното спешно педиатрично отделение на болницата „Св. Марина“ бяха признати за виновни, че са допуснали немарливо изпълнение на лекарския си дълг и с това са причинили смъртта на детето. Втората съдебна инстанция сподели мотивите на ВОС и призна вината на тримата медици за допуснати от тях нарушения в Наредба 16 за организацията на болничната медицинска помощ в държавните болнични заведения и на Правилника за устройството, дейността и вътрешния ред на МБАЛ „Св.Анна”. Нарушенията са свързани с действията им по незабавното осигуряване на животоспасяващи дейности и процедури, в това число и на консултации при спешни случаи. Тримата са оневинени да са причинили смъртта на детето поради виновно нарушаване на нормите на Закона за здравето.

Оправдателните присъди на д-р П. Кокински и д-р А. Гочева от „Св. Марина“ не бяха протестирани от прокуратурата. Апелативният съд определи като неоснователна жалбата на родителите на Дани срещу оправдаването на детския хирург от Клиниката по гръдна хирургия в „Св. Марина“ д-р П. Кокински и потвърди като правилни и навременни действията му, позовавайки се на съдебномедицинската експертиза и становището на вещото лице проф. Бранков.Оправдателната присъда на ординатора д-р Гочева, оневинена, че е вписала в медицинската документация отказ на майката на детето за специализирано изследване, без да е било предлагано такова, вече е влязла в сила.

Осъдените лекари и гражданските ответници – болниците „Св.Анна” и „Св.Марина” ще заплатят солидарно на родителите на Дани общо 200 000 лева обезщетение за претърпените неимуществени вреди, ведно със законната лихва от влизане на присъдата в сила, както и 8000 лева държавни такси.

В мотивите за своето решение Варненският апелативен съд отговаря на жалбите на тримата осъдени лекари, които желаят да им бъде посочено с кое конкретно действие или бездействие всеки един от тях е допринесъл за смъртта на Дани. Втората съдебна инстанция цитира дословно мнението на вещото лице проф.Бранков, изготвил СМЕ: „Няма приемственост между лекарите в частта, в която се мисли за коремна драма. Ако единият лекар е споделил с другия съмненията си, то е следвало същите да се проверят. Следвало е да има приемственост”. Посоченото обстоятелство води и този съд до извод, че именно това е забавило установяване на точната диагноза, забавило е необходимите вливания, забавени са необходимите изследвания. Поради тази причина общите действия и бездействия на всеки един от тримата лекари са допринесли до тежкия резултат.

Варненският апелативен съд намира, че наказанията на тримата лекари, наложени под средния размер, предвиден в закона за това престъпление, са справедливи. Условното осъждане е приложено правилно с оглед на обстоятелството, че д-р Алиев, д-р Неделчев и д-р Костадинов са с чисто съдебно минало, а деянието е инцидентна проява в професионалния им стаж. Решението подлежи на касационна проверка пред ВКС в 15-дневен срок.

Нелепата смърт на Дани потресе Варна през 2010 г. Детето постъпило на 19 април в спешното педиатрично отделение на болницата „Св.Марина“ с неуточнена диагноза. В Детската клиника обаче не се намерило място за него и тъй като състоянието му се влошавало, д-р Алиев предложил на родителите хоспитализация в детското отделение на болницата „Св. Анна“. Там ги приела д-р Гочева и късно през нощта бил потърсен хирургът д-р Неделчев. Той дал указания по телефона за поставяне на назо-гастрична сонда на болното дете. Малко след полунощ, в първите часове на 20 април детето, чието състояние се влошило, било върнато в УМБАЛ „Св.Марина” и прието по спешност от д-р Костадинов, който продължил да прилага симптоматично лечение при неизяснена диагноза. 7 часа по-късно той назначил рентгеново изследване, а към края на дежурството си потърсил консултация от хирурга д-р Кокински. Дани бил опериран в ранния следобед на същия ден. Състоянието му обаче прогресивно се влошавало и на 22 април лекарите регистрирали смъртта му.

Делото за починалото дете започна през 2011 г. а през октомври същата година ВОС призна вината само на двама от лекарите – на хирурга д-р Неделчев и на д-р Костадинов. Те получиха по 8 месеца лишаване от свобода, отложени с 3 години изпитателен срок. Тогава ВОС оправда педиатъра д-р Алиев и детския хирург д-р Кокински, а на д-р Гочева наложи глоба в размер на 1000 лева. В края на същата година Варненският апелативен съд върна делото на прокуратурата, след като установи множество допуснати процесуални нарушения. Делото бе възстановено пред ВОС през пролетта на 2014 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама