Пешеходни пътеки със светлини и звук ще има във Варна

14:06, 17 окт 16 25 318 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Във Варна ще бъдат въведени съвсем нов тип пешеходни пътеки – със светлинна и звукова сигнализация. Това съобщи кметът Иван Портних на пресконференция днес по повод старта на кампанията „С предпазен колан на задната седалка“. Инициативата е на компанията „Солвей Соди“ и е подкрепена напълно от община Варна и Регионалното управление на образованието.

Тя ще обхване над 15 000 деца от първи до четвърти клас в повече от 50 училища. „Кампанията не се базира на статистики, а на индивидуални констатации, които всеки може да направи, движейки се по улиците. Видно е, че над 90% от возещите се на предните седалки са с колан. Не е трудно забележимо обаче, че много малка част от седящите отзад са обезопасени, а там се разполагат и децата. Повечето от хората, които седят отпред, отговарят, че слагат колан заради глобите. Това обяснява защо родители, слагащи колан отпред, не учат децата, седящи отзад, да го правят“, коментира изпълнителният директор на „Солвей Соди“ АД Спирос Номикос.

Акцията ще продължи до края на ноември. В реализирането й ще се включат повече от 150 доброволци. Те ще правят интерактивни презентации във всеки клас. Трите основни акцента в представянето ще бъдат за задължителното седене на децата на задната седалка, използването на специални столчета до 12-годишна възраст и правилното поставяне на обезопасителния колан. Всяко дете ще получи картичка и тениска с емблема на инициативата. Идеята е след това да се заговори за случилото се в училище и с родителите вкъщи. Финал на инициативата ще постави концерт на 30 ноември в Двореца на културата и спорта.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама