Двама бивши шефове на НЕК са обвинени за неизгоден договор за АЕЦ "Белене"

14:10, 17 окт 16 25 306 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Бившите шефове на "Национална електрическа компания" (НЕК) Любомир Велков и Мардик Папазян са обвинени за неизгодна сделка във връзка с оборудването за АЕЦ "Белене", от която са настъпили вреди за над 77 млн. евро, съобщава "Правен свят".

Това съобщиха от Софийската градска прокуратура (СГП), която в петък е повдигнала обвинения на двамата по разследването, което започна през пролетта на 2012 г. Велков и Папазян за били главни изпълнителни директори на НЕК още по времето на  тройната коалиция и са обвинени за сключения Рамков договор с руското дружество "Атомстройекспорт" за 205 млн. евро. Сделката е за доставка на оборудване от количеството, намиращо се в АЕЦ "Белене", като изчислената от прокуратурата вреда е 77 172 475 евро.

С договора двамата са задължили НЕК да поеме за своя сметка всички разходи по изпълнение на договора, като със стойността на тези разходи да се намали цената, заплатена от руснаците за оборудването на атомната електроцентрала. Той е предвиждал за сметка на НЕК да са всички разходи, свързани с изследването и опаковането на оборудването и на техническата документация от купувача, маркировка на товарните единици, комплектация на съпроводителната документация, посочат от прокуратурата.

Отново НЕК е поела разходите за товаренето и разтоварването на оборудването на транспортните средства, транспортирането на оборудването и на техническата документация до товарополучателя в Русия, транспортното застраховане, както и ремонтно-възстановителните работи. Сред поетите разходи са и тези, свързани с митническото освобождаване за пускане на оборудването в свободно обръщение в Русия, както и данъци, мита и такси.

Изнесеното оборудване е на обща стойност  164 785 000 евро, но съгласно подписания договор на 28 ноември 2007 г. тя е намалена със 77 172 475 евро, представляващи признати и приспаднати недокументирани разходи. Именно в този размер е и изчислената вреда за НЕК.

Освен това Велков и Папазян са действали, без да са получили разрешение на едноличния собственик на капитала в едноличните акционерни дружества с държавно участие. Такова се изисква според чл. 12, т. 12 от Правилника за реда за упражняване правата на държавата в търговските дружества с държавно участие в капитала. Двамата са на свобода срещу най-леката мярка за неотклонение - "подписка".

"Разследването по делото продължава, като в следващите седмици ще бъдат извършени и други действия, насочени към ангажиране на наказателната отговорност на виновни длъжностни лица", посочват от прокуратурата.

Разследването през 2012 г. беше образувано за умишлена безстопанственост, след като стана ясно, че Агенцията за държавна финансова инспекция е открила множество нарушения около обявяването на конкурса за строежа на АЕЦ "Белене" през 2005 г., при подписването на договора с "Атомстройекспорт", възлагането на дейности по проекта без обществени поръчки и сключване на допълнителни споразумения без одобрението на Съвета на директорите на НЕК.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама