„Камчия“ е домакин на световна среща по космически технологии

20:23, 17 окт 16 25 690 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Санаторно-оздравителният комплекс „Камчия“ е домакин на IV Световна среща на Международната организация "University Space Engineering Consortium" (UNISEC) (Университетски консорциум за космически технологии). Събитието се провежда за първи път в страна, различна от Япония, където е седалището на UNISEC. „Камчия“ беше предпочетена поради уникалната инфраструктура и възможности на комплекса, базирани на концепцията за връзката на Човека със Земята и  Космоса.

Организатор на събитието от българска страна е клъстерът „Аерокосмически технологии, изследвания и приложения“ (CASTRA), обединяващ високотехнологични фирми и научни организации в областта на космическите технологии в България. Престижният форум ще продължи до 23 октомври.

В срещата участват над 150 експерти, университетски преподаватели и студенти от 31 страни, сред които Япония, Сингапур, САЩ, Канада, Египет, Италия, Испания, Франция, Полша, Беларус, Казахстан, Нова Зеландия, Турция, Тунис, Саудитска Арабия, България и др. В продължение на пет дни те ще коментират и ще обменят авангарден опит в проектирането и приложението на високо технологични, малки спътници в множество специални области: наблюдение на земната повърхност и атмосферата, ранно предупреждение за земетресения, комуникации, улавяне на космически отпадъци и др.

Международната конференция ще бъде открита от проф. Шиничи Накасука – генерален директор на UNISEC и преподавател в Токийския университет, който ще поднесе и приветствие от името на посланика на Япония – Негово ПревъзходителствоШиничи Яманака. Д-р Веселин Василев ще представи българския клъстер за аерокосмически технологии, а космонавтът Красимир Стоянов ще поздрави гостите от името на СОК „Камчия“ и ще представи работата на комплекса и на Авиокосмическия център с планетариум, която протича под мотото „Заедно в Космоса, заедно на Земята“.

В програмата на срещата е включен и финалният кръг на международното студентско състезание „Идея за космическа мисия“, за който са класирани 10 проекта. Един от тях е на български студенти – от Физическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ с ръководител доц. Пламен Данков - идея за ефективно обезопасяване на космически отпадъци чрез интелигентни рояци от малки спътници.

Сред членовете на програмния комитет са д-р Вернер Балог – представител на Организацията на обединените нации и Райнер Сандау от Международната академия по астронавтика, а сред гостите е американският професор Сиприя Чакрабати от Масачузетския университет, който участва в разработки по проекти на Стивън Хокинг за заснемане на планети извън слънчевата система.

Целта на UNISEC е до края на 2020 г. да създаде условия, в които студенти от университети от 100 страни по света да могат да участват в практически космически проекти.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама