„Нашенки“ от Ценово очароваха публиката и журито във Водица

23:27, 17 окт 16 / Култура 25 325 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Женската фолклорна група „Нашенки“ към НЧ „Христо Ботев“ в Ценово спечели поредното си високо творческо отличие. Изпълнителките на автентични народни песни се завърнаха от фестивала „С хоро и песен във Водица всяка есен“ с трета награда и диплом, съобщиха от Община Ценово.

Певиците от Ценово заслужено получиха бурни адмирации на журито и публиката в препълнената зала на местното читалище „Просвета“. „Нашенки“ изпълниха две местни песни – „Лято разделно“ и „Петър фенер пали“, които са типични за тази фолклорна област. Петчленното жури – преподаватели по музика, етнолози, фолклористи и народни изпълнители, изключително високо оцени изпълненията. „През двата фестивални дни на сцената се изявиха повече от 1200 изпълнители от цялата страна. Фестивалът се провежда за четвърта поредна година, а едно от изискванията на организаторите е участниците да се представят с изпълнения, характерни за тяхната фолклорна общност“, разказва ръководителката на групата Тодорка Георгиева.

„Нашенки“ е с най-дългогодишен стаж на самодейната сцена в община Ценово. Групата е създадена още през 1985 година, а в архива си има натрупани множество отличия от международни и национални изяви. Ной-възрастната изпълнителка е на 83 години, а най-младата участничка е на 65. „Независимо от зрялата си възраст жените са много ентусиазирани. Всяка изява и спечелено отличие им дава стимул за нови участие, въпреки множеството болежки и напредналата възраст. Самодейките са изключително дисциплинирани и идват с голямо желание на репетиции“, не скрива Тодорка Георгиева.

Изпълнителките от „Нашенки“ започнаха активна подготовка за участието си във фолклорния фестивал в село Острец, който ще се проведе в края на месеца. Те вече са убедени, че могат да покоряват публиката с типични за района на Ценово народни песни и затова подготвят нов репертоар с характерни изпълнения.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама