Регионалното депо за твърди битови отпадъци в Плевен работи на най-ниските цени в страната

09:58, 18 окт 16 25 608 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Цените на услугите на новото депо за твърди битови отпадъци в Плевен са сред най-ниските в страната. Това заяви кметът георг Спартански по повод питания на фирми, които са поискали преференции за бизнеса при ползването на депото.

Всички, които ползват услугите, включително Община Плевен, плащат по едни и същи цени. Няма причина фирмите да искат по-ниска от установената от оператора цена, с която той е участвал и спечелил поръчката”, заяви Спартански.

Кметът направи и сравнение с цените на други регионални депа в страната. Тук цената за сепариране на тон отпадъци е 18.90 лв., за депониране – 14.80 лв., за компостиране – 14.60 лв. за тон. На депото в Санадиново, например, се заплаща по 29 лв. за сепариране, над 24 лв. за депониране и 21.80 лв. за компостиране. По-високи са цените и в Ловеч, Велико Търново, Перник, Костинброд и др.

 „Призовавам всички да не изхвърлят отпадъци – както битови, така и строителни, на нерегламентирани места. Така Община Плевен ще чисти с парите на всички боклуците на един, вместо да използва парите за строеж на нови детски площадки или за оформяне на градинки”, апелира Спартански.

Регионалното депо за твърди битови отпадъци беше пуснато в експлоатация през ноември миналата година. Финансирането на проекта от Европейския фонд за регионално развитие е над 22 млн. лв., националното съфинансиране е 3,9 млн. лв. и участието на общините, обхванати в новата система е общо 1,8 млн. лв.

Новата система за управление на отпадъците е разположена между селата Опанец и Буковлък, в непосредствена близост до старото депо на община Плевен. Площадката е на 6 км от областния център и на 8 км от Долна Митрополия. Тя обслужва общините Плевен, Гулянци, Долна Митрополия, Долни Дъбник, Искър и Пордим.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама