В Казанлък разследват канал за фалшиви гръцки шофьорски книжки

10:45, 18 окт 16 25 303 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Районна прокуратура Казанлък разследва канал за съставяне и използуване на неистински документи, съобщиха от Апелативна прокуратура Пловдив.

На 9 октомври 2016 г. на автомагистрала „Тракия“, в района между Стара Загора и Нова Загора,  е бил спрян за проверка лек автомобил, марка „Хюндай“, управляван от М.Б., на 56 г. У него е намерен запечатан хартиен плик, в който имало неистинско свидетелство за управление на моторно превозно средство - гръцки образец, издадено на името на 26-годишен български гражданин и документ, удостоверяващ данъчна регистрация в Република Гърция.

По-късно е извършено претърсване в къща  в град Николаево, обитавана от 51-годишния Исвенди М., за когото бил предназначен плика. При обиска са намерени и иззети мобилни телефони, 2 броя ксерокопия на лични карти, 2 броя снимки и документи, удостоверяващи получаване на пари чрез фирма за международни преводи.

Междувременно, докато се извършвало претърсването на къщата в Николаево, е установен 31-годишния Али К., който представил пред полицейски служители своето неистинско свидетелство за управление по гръцки образец. По този случай е образувано отделно бързо производство срещу за престъпление по чл. 316 от  Наказателния кодекс.

Разследването установява, че лица от България са поръчвали на Исвенди М. да ги снабдява с шофьорски книжки, гръцки образец, различни категории, включително и за категория „С“.  Той е приемал поръчката и изпращал на лице, живеещо в Атина, по две копия на лични карти, две снимки и сумите от около 500 евро за една шофьорска книжка. Посочените документи са били изпращани по куриери, които извършвали редовни пътувания между България и Гърция. По същия начин готовите свидетелства за управление на моторно превозно средство били връщани по куриери до Исвенди М. Той ги предавал на лицата, които са ги поръчали.

На 10 октомври 2016 г. Исвенди М., е привлечен като обвиняем за престъпление по чл.308 ал.2, от Наказателния кодекс - за това, че като помагач е участвал в съставянето на неистински свидетелство за управление на МПС /гръцки образец/, с цел документите да бъдат използвани. 

Активните действия по събиране на доказателства продължават. Срокът за разследване е двумесечен.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама