Продължава програмата за силанизация на детските зъби в Русенско

11:47, 18 окт 16 25 398 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
От 15 септември стартира кампанията за поставяне на силанти на първите постоянни молари (6-те зъби) на деца от 5 до 8 годишна възраст в рамките на националната програма за профилактика на оралните заболявания при деца до 18 години в България. Повече за кампанията, финансирана от Министерството на здравеопазването, коментира днес д-р Цветанка Доганова, управител на Център по дентална медицина - 1 ЕООД в Русе.

Тя обясни, че кампанията идва след мащабна програма за профилактика на денталното здраве, която е стартирала през 2009 г. в партньорство между Българския зъболекарски съюз и Министерството на здравеопазването. Първоначално е направено епидемиологично проучване в цялата страна, обхващащо и Русе, където са прегледани около 400 деца на възраст между 5 и 8 години. Резултатите за региона не се отличават съществено от националната картина - средно ниво на кариеси при младежите между 14 и 18 години, и около 10% загуба на 6-тите зъби. 

В момента в Област Русе по програмата работят 11 дентални специалисти, които обхващат областният център Русе, заедно с някои от по-малките населени места. Около 170 деца вече са преминали през процедурата по поставяне на дентални силанти, а около 600 са прегледани и предстои да бъде анализирана нуждата от силанти и при тях. 

Д-р Доганова коментира, че кампанията е изцяло доброволна, и зависи от доброто желание на родителите да включат децата си в нея. Едва след около 10 години обаче ще може да се отчете резултат, когато децата вече са младежи на възраст между 15 и 18 години. 

Силанизирането представлява поставяне на специален материал, който има за цел да предпази постоянните зъби, които никнат. Става дума за шестите зъби на децата, но само когато те са напълно здрави. Материалът е временен - за период от две, до две години и половина и се изтрива при хранене. Приема се, че точно в този период той предпазва зъба и не дава възможност там да се натрупа зъбна плака и от там да се развият първите форми на кариес.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама