Община Шумен очаква 30 млн. лева по програмата за безплатно саниране на блокове

11:55, 18 окт 16 25 1012 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Община Шумен очаква да получи 30 млн. лева по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради или както доби известност безплатното саниране на блокове.

Подписаните до момента договори са на обща стойност 13.5 млн. лева. Това обяви днес на брифинг зам.-кметът Боян Тодоров.

С парите ще се санират 42 сгради.

До момента 27 са блоковете в Шумен получили одобрение по програмата. При 20 от тях има обявени процедури за изпълнители и на 17 са избрани, а по четири блока вече се работи. Това са сградите на бул. „Ришки проход” 20, „Софийско шосе” 20, „Тича” 16 и „Марица” 47. Останалите поетапно получават разрешения.

До края на тази година се очаква да приключи санирането на седем сгради.

Тече обследването на още седем блока, а на три то вече е приключило.

Дуги 15 заявления за безплатно саниране са постъпили в Община Шумен.

Приемът на документи продължава.

Въпреки обявените процедури липсват изпълнители за сградите на ул. „Патлейна” 6 бул. „Славянски” 7 и ул. „Христо Смирненски” 16. Блоковете имат изготвени проекти по европейската програма за саниране, но в тях имало много пропуски, което ги прави неизпълними.

Боян Тодоров препомни, че преди година новата местна власт в Шумен наследява от предходниците си затлачена и негативна кампания за безплатното саниране. По него време Шумен е изпреверан от далеч по-малки градове като Каспичан и Смядово.

За изтеклите 12 месеца обаче изоставането е наваксано. „Очакваме 2017 година да бъде много силна за строителния бранш в Шумен”, прогнозира зам.-кметът Боян Тодоров и се аргументира с предстоящото строителство на многофункционалната зала, безплатното саниране на блоковете, и други проекти, които ще се реализират с финансиране по различни оперативни програми.

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама