След предизборна агитация от трибуната, НС все пак реши да отмени предизборната ваканция

13:40, 18 окт 16 / Политика 25 288 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На извънредно парламентарно заседание, депутатите решиха, че все пак ще работят през месец октомври. Така те отмениха взетото миналата седмица решениe - през целия октомври месец до края на президентските избори да няма пленарни заседания на НС. Решението беше взето със 117 гласа "за", нито един "против" и 10, които се въздържат.

След това обаче от ГЕРБ беше внесено и прието предложение да няма заседания от 2 до 4 ноември включително, а в това време депутатите да не ползват служебен транспорт с изключение на дните, в които участват на парламентарни комисии. Въпреки че предложението беше направено от трибуната, а не беше внесено по съответния път, председателващият НС Димитър Главчев обясни, че  има такава практика в предишни състави на парламента. Все пак беше гласувано предложение за отмяна на решението, което обаче не беше прието.

"ГЕРБ е единствената, която прави реални срещи с избирателите. Вие (БСП) се чудите как да се скриете отново в парламента и смятате, че пак ще има същите заграждения като по времето на Орешарски. Когато вие използвате парламента, за да правите политически изказвания, ние просто не желаем да участваме. Много повече енергия ще хабим тук. Има закони, които са приемани само с 1-2 гласа от БСП. Защото отсъствате тогава от работа? Обществото вярва на политическа партия ГЕРБ, на премиера Бойко Борисов, на мнозинството. Убеден съм, че от вашата ПГ и ваши общински кметове ще гласуват с номер 17, това е печелившата", каза Цветан Цветанов от трибуната в началото на дебата. 

Изказването му обаче отприщи вълна от нападки и спорове.

ДПС скочиха също срещу изказването на Цветанов.  Депутатът Четин Казак каза, че глобата за агитация е от 300 лв. до 1000 лв., а водещият заседанието зам.-председател на НС Димитър Главчев каза, че ще се объне към отговорните органи за това дали има нарушение.

Шефът на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ пък отговори, че парламентът не е държавно учреждение, а политически орган за дебати. "Не може с Изборния кодекс да се ограничават конституционните права на народните представители", каза Кирилов.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, каза пък, че „ГЕРБ и мнозинството се крият от народа и бягат от дебати в НС, и разчитат на изборен резултат чрез манипулации, преса и репресии върху избирателите“. От ДПС казаха още, че изпълнителната власт се крие от парламентарен контрол, както и че дава указания на НС, визирайки посещенията на премиера Борисов, където се постигна съгласие за извънредно заседание и промен ив Изборния кодекс. Поради това от партията отново поискаха предсрочни избори.

Впоследствие дебатът се претопи в лични нападки между депутатите от трибуната.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама