Осъдиха на 13 години затвор разградчанин, убил жестоко бездомник

14:25, 18 окт 16 25 428 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Разградският окръжен съд присъди днес 13 години затвор при първоначален строг режим за 46-годишния Никола Драгнев за убийството на бездомника Румен Илиев. Деянието е извършено по особено жесток и мъчителен за жертвата начин на 23 срещу 24 юни т.г. в Разград.  Първоначалната присъда от 20 години лишаване от свобода бе намалена с една трета, тъй като подсъдимият направи пълни самопризнания и делото се гледа по съкратената процедура.

Според обвинителния акт Никола Драгнев бил пенсионер по болест, с решение на ТЕЛК за 84% неработоспособност, след претърпяна катастрофа през 2013 година, с множество травми и увреждания. Пострадалият Румен Илиев живеел в необитаема къща, но често преспивал у подсъдимия, с когото се познавали отдавна и заедно употребявали алкохол. В пияно състояние Драгнев биел Илиев и бил агресивен към него.

На 23 срещу 24 юни Илиев отишъл в дома на Драгнев, като носел водка и кюфтета. Почнал да пие първо сам, а после, когато Драгнев се прибрал, продължили заедно. Конфликтът между тях възникнал, защото подсъдимият се ядосал, че Илиев е изял всички кюфтета. Започнал да го бие първо с юмруци, а после извадил един дървен крак на стар телевизор и продължил да го удря по главата, тялото и крайниците. Илиев паднал на пода, където подсъдимият първо го хванал за гърлото да го души, а после го ритал с обувките си. След това легнал и заспал. През нощта се събудил и установил, че Илиев е умрял. За да прикрие убийството, изхвърлил трупа в градинката до кооперацията, в която живеел и забърсал кръвта в жилището си.

След като трупът бил открит, полицията направила оглед на жилището на Драгнев, тъй като до него водели следи от кръв. Когато изтрезнял, задържаният разказал какво се е случило.

Според химическата експертиза той е бил с 3,57 промила алкохол в кръвта при задържането си, а убитият – с 1,84 промила. Съдебно-медицинската експертиза показва, че смъртта на Илиев е настъпила от травматичен шок и множеството наранявания, довели до остра дихателна и сърдечна недъстатъчност.

Подсъдимият заяви пред съдебния състав, че ужасно съжалява за извършеното деяние и ако може да върне времето назад, никога не би го направил. Адвокатът му изтъкна, че той е имал психическо разстройство вследствие на претърпяното пътно-транспортно произшествие и е употребявал лекарства, които смесени с алкохол, го довеждали до агресия. Прокурорът обаче заяви, че подсъдимият е разбирал свойството и значението на извършеното и не е невменяем.

Присъдата може да се обжалва в 15-дневен срок пред Варненския апелативен съд.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама