Съвременен музей показва спортните постижения на Русе

15:45, 18 окт 16 / Спорт 25 401 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Съвременният "Музей на спорта – Луи Айер" бе официално открит днес в "Булстрад Арена".

Експозицията, която бе представена включва медали, купи, грамоти, снимки и различни артефакти от историята на спорта в град Русе, която е била основополагаща за цялата страна. В музея са представени едни от най-великите спортисти на нашето време, прославяли Русе и страната ни на всички континенти – Любомир Ганев, Веселин Топалов, Анелия Нунева, Евгени Игнатов, Христо Марков, Таню Киряков, Валентин Йорданов, Нешка Робева, Рахмат Сукра и много други.

На събитието присъстваха Министърът на младежта и спорта Красен Кралев, народният представител Пламен Нунев, кметът на Община Русе Пламен Стоилов и неговият екип, зам. областният управител на Русе Валентин Колев, председателят на ОбС чл.-кор. проф. д.т.н. Христо Белоев, главният експерт към Министерството на физическото възпитание и спорта за областите Русе, Разград и Силистра Иван Дончев, директорът на ОП „Спортни имоти“ Веселин Богданов, директорът на Спортно училище „Майор Атанас Узунов“ Борис Цветанов, диреторът на Държавен архив – Русе Стефка Маринова, представител на основния инвеститор на "Булстрад Арена" Цветомир Анастасов, мениджърите на залата Борислав Велков и Иван Драндийски, спортисти, спортни клубове и гости.

„Една идея, която дълги години чакаше своята реализация се осъществи днес“, каза кметът Пламен Стоилов. Министърът на младежта и спорта Красен Кралев призова всички родители да доведат децата си и да се докоснат до "Mузея на спорта Луи Айер".

"Който не помни и почита историята, няма бъдеще. Русе има много спортни герои, с които гражданите да се гордеят и да показват на децата си. Това са хора, които са вдъхновявали много младежи по времето, когато са се състезавали. Нека бъдат вдъхновение за русенските деца и чрез техния пример много от тях да се запалят по спорта", каза министър Кралев. "Благодаря на Община Русе и мениджмънта на Булстрад Арена за това, че направиха този музей. Дано Русе да даде пример и на други градове в страната", добави той. 

Музеят ще може да бъде разгледан свободно от всички гости на събитията в "Булстрад Арена". Очаква се скоро и обявяването на официален график за достъп на желаещите да разгледат експозицията.

Междувременно продължава и дарителската кампания, която да събира ценни спортни предмети, за да разказва подробно историята на спортната дейност в Русе.

Министър Кралев дори сподели, че Русе всъщност е изпреварил очакваното разширяване на Националния музей на спорта и сега ще трябва единия от шпайковете на Анелия Нунева да е тук, а другия в София.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама