5 човека са загинали в пожари през миналия отоплителен период, започват проверки в Пловдивско

16:25, 18 окт 16 25 333 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С настъпването на отоплителния период нараства опасността от възникване на пожари, поради масовата употреба на отоплителни уреди. 5 човека са загинали, а 16 са пострадали през в Пловдивска област през изминалия отоплителен период.

За периода 01.10.2015г. – 31.03.2016г.на територията на регион Пловдив, са възникнали общо 274 пожара с преки материални загуби, от които 41 са свързани непосредствено с ЕЗС(eсенно-зимния сезон). 22 от тях са заради неправилно ползване на отоплителни уреди и съоръжения, 13 заради неправилно ползване на нагревателни уреди, а 6 поради строителна неизправност в димоотводни тела (комини).

Запазва се тенденцията пожари причинени от неправилно ползване на отоплителни уреди и съоръжения, да заемат относително голям дял през този период. Тревожна е статистиката с увеличен брой на пострадалите и загинали граждани в сравнение през миналия отчетен период.

Органите на пожарна безопасност и защита на населението извършват тематични проверки в обектите, като се акцентира на тези за масово пребиваване на хора, учебни, детски и здравни заведения, търговски обекти и други подобни. Особено внимание се обръща на състоянието на електрическите инсталации, изправността, начина на монтаж и използването на отоплителните уреди, състоянието и изправността на автоматиката на отоплителните котли, условията за успешна евакуация и успешно пожарогасене, състоянието на пътищата, водоизточниците, уредите за първоначално пожарогасене и други.

При проверките за констатирани нарушения, органите за пожарна безопасност и спасяване ще налагат санкции от 100 до 2000 лева на виновните длъжностни лица и ще спират от експлоатация неизправни и нестандартни отоплителни и нагревателни уреди и ел. инсталации.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама