Младежи отбелязват Световния ден за борба с трафика на хора в Търговищко

17:10, 18 окт 16 25 474 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Три училища от област Търговище се включиха в кампания, посветена на  Европейския ден за борба с трафика на хора, който се отбелязва днес. Инициативата е на "Асоциация НАЯ" в партньорство с учебните заведения и имат за цел повече млади хора да научат какво е трафик на хора, какви са рисковете да бъдат въвлечени и как да се предпазят.

Кампанията се организира от ученици-доброволци от Професионална гимназията по туризъм и хранително вкусови технологии  „Алеко Константинов”  в Търговище, Гимназия „Христо Ботев” в Попово и СУ „Кирил и Методий” в Антоново. Децата и младежите в тези училища подготвиха специални междучасия  посветени на кампанията, кътове с информационни материали за рисковете млади момичета да станат жертви на трафик на хора с цел сексуална експлоатация и начините да се предпазят, както и радио предавания.

18 октомври е обявен за Европейски ден за борба с трафик на хора през 2007 г. по инициатива на тогавашния заместник-председател на Европейската комисия Франко Фратини. От тогава датата се отбелязва във всички европейски страни, като важен елемент от дългосрочния ангажимент на Европейската комисия за превенция на трафика на хора и повишаване на чувствителността на обществото към този проблем.



Кампанията в област Търговище се организира за пета поредна година. В момента тя е част от тригодишен проект за превенция на насилието и злоупотребата с деца, който „Асоциация НАЯ” реализира с финансовата подкрепа на Фондация „ОУК” Швейцария. Той обхваща 10 общини на област Велико Търново и 5 общини на област Търговище. Партньори на търговищката неправителствена организация са Сдружение "Център Мария” - Горна Оряховица. Предвидено е в двете области, в рамките на тази учебна година, доброволци от осем училища да подготвят свои инициативи за  превенция на насилието и злоупотребата над деца, както и да провеждат специални часове по модела „връстници обучават връстници”.

"Това е част от голямата ни идея за насърчаване на детското участие, истинско зачитане, уважение и подкрепа за детски инициативи. През следващата учебна година предстои да бъде създаден и първия детски мобилен екип в страната, които да подкрепя деца, преживели насилие или в риск от насилие", споделиха от "Асоциация НАЯ"

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама